Szégyen lenne, ha Róma visszalépne az olimpiarendezéstől

Giovanni Malago, olimpia 2024, Róma
Giovanni Malago, president of the Italian National Olympic Committee (CONI) attends a ceremony to present Rome's bid to host the 2024 Olympic Games, on February 17, 2016 in Rome. Rome, Paris, Budapest and Los Angeles are all in the running to host the Games in 2024 / AFP PHOTO / TIZIANA FABI
Vágólapra másolva!
Szégyen lenne, ha Róma visszalépne a 2024-es olimpiai pályázattól Giovanni Malago, az Olasz Olimpiai Bizottság elnöke szerint, aki úgy véli, Olaszország hitelességét fenyegeti, ha a főváros visszavonja a kandidálást, és ez egyben az olasz sportélet veresége is lenne. Éppen ezért az utolsókig bízik abban, hogy Róma főpolgármestere nem mondja le az olasz főváros jelölését.

Virginia Raggi főpolgármester korábbi ígéretei szerint a héten jelenti be, hogy az Örök Város folytatja-e a kandidálást vagy pedig visszalép. A városházáról származó információk alapján a főpolgármester kedden foglalkozik majd az olimpiai pályázattal.

Római sajtóértesülések szerint Raggi a hivatalos bejelentés előtt még találkozni kíván Giovanni Malagóval és Luca di Montezemolóval, a római olimpiai kandidálást vezénylő bizottság elnökével. Raggi soha nem titkolta, hogy az anyagi nehézségekkel és korrupciós botrányokkal küzdő Róma számára nem tartja elsőrendűnek a nyolc év múlva esedékes játékok megrendezését. Nemet mondott az olimpiára Beppe Grillo, a római főpolgármester mögött álló 5 Csillag Mozgalom (M5S) vezére is.

Virginia Raggi, Róma főpolgármestere Forrás: AFP/Tiziana Fabi

Ugyanakkor a római sajtó szerint a fővárosi önkormányzati testület többsége az olimpiai jelölést támogatja.

"Optimista vagyok annak ellenére, hogy Beppe Grillo nemet mondott. A CONI és a római önkormányzat között volt egy megállapodás, mi azt kérjük, hogy az utóbbi három évben a jelölésért végzett munkánkat tartsuk tiszteletben. Jelenleg a kandidálás megerősítéséről van szó, a rendezésről való döntés jövő szeptemberben lesz Limában" - hangsúlyozta a CONI elnöke. Ugyanakkor hozzátette, hogy visszalépés esetén "valakinek vállalnia kell a felelősséget".

Giovanni Malago szerint a visszalépés "borzasztó nemzetközi szégyen" lenne és Olaszország hitelességét sodorná veszélybe. Megjegyezte, hogy az esetleges negatív döntés nem az ő személyes veresége lenne, hanem az olasz sportéleté, mivel azt jelentené, hogy "a politika beleszólt és felülírta a sport döntéseit".

Giovanni Malago Forrás: AFP/Tiziana Fabi

A CONI vezetője emlékeztetett, hogy a 2024-es olimpia költsége nem Róma lakosságát terhelné, és mintegy 177 ezer munkahelyet teremtene. Kiemelte, hogy a felmérések szerint a 18 és 25 év közötti fiatalok többsége támogatja az olimpiai kandidálást. Korábban Giovanni Malago úgy fogalmazott, hogy ha Róma most lemond a jelölésről, a következő harminc vagy akár ötven évre eleshet az újabb olimpiai rendezéstől.

Amennyiben a római pályázatot visszavonják, a kandidáló Budapest mellett már csak két város maradna versenyben, Los Angeles és Párizs.