A paralimpiai láng is kialudt Rióban

Rio de Janeiro, 2016. szeptember 19. Tűzijáték a XV. paralimpia záróünnepségén a Rio de Janeiró-i Maracana Stadionban 2016. szeptember 18-án este. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A helyi idő szerint vasárnap esti záróünnepségen kialudt a láng Rio de Janeiróban, s ezzel befejeződött a XV. paralimpia, a mozgássérült, látássérült és enyhe értelmi sérült sportolók legnagyobb sporteseménye, amely szeptember 7-én kezdődött.

A brazíliai játékokon 22 sportágban küzdöttek a versenyzők, 164 ország több mint 4000 sportolója, köztük 43 magyar vett részt. A mieink egy arany-, nyolc ezüst- és kilenc bronzérmet szereztek. Bár néhány szektort a koreográfia miatt lezártak, ezt leszámítva

a legendás Maracana Stadion lelátójának nagy része megtelt

a mintegy háromórás záróünnepélyre, amellyel a házigazdák a sportolók és a lebonyolítást segítő önkéntesek előtt kívántak tisztelegni, és amelynek központi eleme a hang és a zene volt.

A paralimpián részt vett sportolók már az első perctől a küzdőtéren foglaltak helyet, az aréna egyik rövidebb oldalán emelt hatalmas színpad és kivetítő előtt. A nyitó jelenetek után felvonták a brazil lobogót, s felhangzott a brazil himnusz, amelyet a vak tenor, Saulo Laucas előadásában hallhatott a közönség.

Aranyérmesünk vitte a magyar zászlót

Ezután tűzijáték kíséretében az arénába érkeztek a nemzetek képviselői, a magyar zászlót a 100 méter háton bajnok úszó, Tóth Tamás vitte a küzdőtérre. A nagy kivetítőn bemutatták az idei paralimpia legemlékezetesebb pillanatait - a kisfilmben a magyar kerekesszékes vívó, a Rióban egy ezüstöt és két bronzot nyert Krajnyák Zsuzsanna is feltűnt -, majd a mozgalom himnuszának elhangzása közben levonták az IPC lobogóját.

Látványos volt a záróünnepség Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Ezt Eduardo Paes, Rio de Janeiro polgármestere átadta Sir Philip Cravennek, az IPC elnökének, aki továbbadta Koike Jurikónak, a következő, 2020-as házigazda Tokió kormányzójának.

A japán főváros egy több mint tízperces, pörgős műsorral mutatkozott be,

a főszereplő egy-egy amputált lábú modell és táncos, valamint egy látássérült előadóművész volt.

A ceremónia egy nagy bulival zárult, amelynek során népszerű brazil énekesek előadását hallhatta a publikum. Ezzel a résszel a szervezők arra buzdították az embereket, hogy szélesítsék érzékeiket, a különbözőségekre erőként tekintsenek, és egy olyan világot építsenek, amely mindenkié. A parti a házigazdák szándéka szerint az egyetemes szeretetet szimbolizálta.

Viszlát Tokióban Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A buli közben, záróakkordként 300 szélkerék érkezett az arénába, s ezek oltották el a lángot, amely a paralimpia kezdete óta lobogott, és szimbolizálta a játékok szellemiségét. A riói volt az első paralimpia Dél-Amerikában.