Vágólapra másolva!
Az érmek számát tekintve a harmadik legsikeresebb paralimpiáján van túl a magyar csapat: egy arany-, nyolc ezüst- és kilenc bronzérmet szerzett Rióban. Pásztory Dóra szerint tankönyvbe illő a hetedik paralimpiáján a hetedik érmét szerző magyar úszó, Vereczkei Zsolt története.

"A közvetítéseknek és a kiemelt médiafigyelemnek köszönhetően igazi karizmatikus személyiségekkel, páratlan élettörténetekkel és bárki számára példaként szolgáló pályafutásokkal ismerkedhetett meg a magyar társadalom" – írta a Facebookon a korábbi kétszeres paralimpiai bajnok Pásztory Dóra a vasárnap véget ért riói paralimpia után. Szerinte a 43 magyar sportoló "őszinte örömöt és büszkeséget okozott rengeteg embernek".

A 18 éremmel záró magyarok túlteljesítették a várakozásokat, előzetesen ugyanis 10 érmet várt tőlük az MPB elnöke, Szabó László: "Továbbra is azt mondom, hogy tíz érem a realitás, ennyi a valós erőnk, de a magyar sport és a magyar sportolók erejét mutatja, hogy túl tudunk lépni a realitásokon.

– mondta akkor az elnök az MTI-nek.

A magyarok ezúttal 1 arany-, 8 ezüst- és 9 bronzérmet szereztek – kevesebb aranyat, de több érmet, mint Londonban Forrás: MTI


Szabó tavaly július óta vezeti az MPB-t. "Titkon reménykedtem abban, hogy a négy évvel ezelőtti, londoni éremszámot elérjük, az ugye 14 volt, ezt sikerült túlszárnyalni, ami óriási dolog. Ráadásul ez egy tengerentúli paralimpia volt, és a hagyományok azt mutatják, hogy ilyen körülmények között rosszabbul teljesítünk. Most erre is rácáfoltunk, bizonyítottuk, hogy ennek nem kell feltétlenül így lennie."

Minden ötödik érem Kínáé lett

A magyar paralimpiai küldöttség a 47. helyen zárt az éremtáblázaton, de a megszerzett érmek tekintetében a 21. hely a magyaroké. Az éremtáblázatot óriási fölénnyel nyerte meg Kína, amely rekordot jelentő 107 aranyérmet szerzett. Kína 2000 óta minden paralimpián az első helyen végzett az éremtáblázaton, 16 éve Ausztrália volt az első. A kínaiak brutális mennyiségű érmet szereztek: 107 aranyat, 81 ezüstöt, 51 bronzot, nagyjából az összes érem húsz százalékát bezsebelték.

Pásztory Dóra az egyetlen magyar aranyérmest, Tóth Tamást elképesztően szerethető bajnoknak nevezte, majd reményét fejezte ki, hogy ezekből az emberekből, sikerekből, érmekből mindenki erőt tud meríteni a saját hétköznapi kihívásaihoz.

A szurkolókról azt írta, hogy szívügyükké vált a parasport, mivel a szeretetükkel, figyelmükkel, energiájukkal segítették a csapatot. Kiemelte, hogy

a fogyatékosság ügyével kapcsolatban még rengeteg a tennivaló.

"Vereczkei Zsolt hetedik paralimpiáján a hetedik érmét szerezte – jegyezte meg az MPB elnöke. – Az első hármon aranyat, azóta mindig bronzot. (...) Vereczkei Zsolt 2016. szeptember 16-án legendává vált, a magyar sport legendájává, aki

Pásztory azt írta, sajnálja, hogy Vereczkei Zsolt zárkózott típus, és nem szívesen beszél magáról, "mert őt mindenkinek ismernie kellene, tankönyvben lenne a helye a nevének és a teljesítményének".

Vereczkei Zsolt 40 évesen is paralimpiai dobogóra állt Forrás: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap/Koszticsák Szilárd


"1992-ben Barcelonában nyert először, aztán 1996-ban megvédte a címét,

Athén, Peking, London – bronzérem. Én két paralimpiai ciklust bírtam végig, ő hetet. Hétszer szívta fel magát, 40 évesen is ott van legjobbak közt, és a legfontosabb volt neki, hogy köszönetet mondjon a nevelőszüleinek és a városának, Bajának, akit mérhetetlen büszkeséggel képviselt minden egyes alkalommal" – írta Pásztory Dóra.

A magyar érmesek

Pingpongosaink két éremmel zártak, Csonka András ezüst-, Pálos Péter bronzérmet nyert. Atlétikában (1500 méter) Biacsi Ilona második lett, erőemelésben Tunkle Nándor szerzett bronzot. Kerekesszékes vívóink meg sem álltak öt éremig: a női tőrcsapat (Dani Gyöngyi, Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna), Osváth Richárd kardban és tőrben is második lett, a női párbajtőrcsapat (Dani Gyöngyi, Krajnyák Zsuzsanna, Veres Amarilla) és Krajnyák Zsuzsanna (tőr) egy-egy bronzot gyűjtött be. Parakajakban Suba Róbert lett 200 méteren ezüstérmes. Úszóink parádéztak: Tóth Tamásé (100 hát) lett a magyar küldöttség egyetlen aranyérme, Pap Bianka (100 hát, 200 vegyes) és Sors Tamás (200 vegyes, 100 pillangó) pedig egy-egy ezüst- és bronzérmet szerzett. Konkoly Zsófia (100 pillangó) és Vereczkei Zsolt (50 hát) a dobogó alsó fokán ünnepelt, de az aranyérmes Tóth Tamás is szerzett még egy bronzot 100 gyorson.

Szabó László arról is beszélt, hogy Rióban minden előzetes félelem alaptalannak bizonyult. "A brazilok és a rióiak, a szervezők nagyon büszkék lehetnek arra, ami itt zajlott, a magyar paralimpiai csapat hálás azért a figyelemért és ellátásért, amit itt kapott. Nem volt semmilyen problémánk."

Az esetleges 2024-es budapesti paralimpiarendezés fényében is figyelte a riói helyszíneket. "Ez egy nagyszerű, óriási, gyönyörű rendezvény, de

Fel kell kötni a gatyát, de meg tudunk egy ilyet csinálni, ha minden tudásunkat, erőnket, energiánkat és ambíciónkat egy olimpia és paralimpia megrendezésének szolgálatába állítjuk, akkor ez nekünk menni fog" – mondta az elnök.