Wiggins az önéletrajzában még tagadta az injekciós kezelést

501328191 England's  Bradley Wiggins is pictured after competing in the men's 4000m team pursuit final race in the Sir Chris Hoy Velodrome during the 2014 Commonwealth Games in Glasgow, Scotland on July 24, 2014. Australia won the gold medal, the silver w
England's Bradley Wiggins is pictured after competing in the men's 4000m team pursuit final race in the Sir Chris Hoy Velodrome during the 2014 Commonwealth Games in Glasgow, Scotland on July 24, 2014. Australia won the gold medal, the silver went to England and the bronze to New Zealand. AFP PHOTO/ADRIAN DENNIS
Vágólapra másolva!
Minden idők legeredményesebb brit olimpikonjára, a kerékpáros Bradley Wigginsre kérdések várnak azok után, hogy önéletrajzában még azt írta, soha sem kapott injekciós kezelést, miközben a Fancy Bear nevű orosz hekkercsoport azt szivárogtatta ki róla, hogy asztmáját éppen így gyógyították.

Az ötszörös olimpiai bajnok, 2012-ben Tour de France-győztes szóvivője azt közölte, hogy Wiggins az ominózus kezelést a nemzetközi szövetség (UCI) jóváhagyásával kapta meg, triamcinolon kúrán esett át.

Hozzátette, Wigginsnek azt a mondatát, hogy nem volt szüksége injekciókra úgy kell érteni, hogy illegális intravénás injekciókra nem volt szüksége.

Bradley Wiggins Forrás: AFP/Adrian Dennis

A 36 éves, visszavonulás előtt álló Wiggins előbb pályán lett háromszoros olimpiai bajnok, majd átnyergelt az országúti szakágra, 2012-ben Tourt nyert és a londoni játékokon az egyéni időfutamban diadalmaskodott. A riói olimpián ismét pályán lett aranyérmes. Összesen nyolc ötkarikás érmével a legeredményesebb brit olimpikon.

Honfitársáról, a háromszoros Tour-győztes Chris Froome-ról szintén bizalmas adatokat közöltek a hekkerek, ám a bringás fiziológusa, Jeroen Swart elmondta, a csoport olyan dokumentumokat hozott nyilvánosságra, amelyek eleve nyilvánosak vagy már korábban hozzáférhetőek voltak, ráadásul a sportolónak nincs takargatnivalója.

Hekkertámadással indult

Orosz hekkerek korábban behatoltak a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) adatbázisába, bizalmas, a riói olimpiával összefüggő információkhoz jutottak hozzá sportolókról, és ezek nyilvánosságra hozatalával fenyegetőznek.

A csoport egy hete első lépésként amerikai sztárversenyzőkről tett közzé - szerinte - egyértelműen doppingolásra utaló adatokat. Az internetes kalózok a honlapjukon vállalták fel nyíltan a támadást, s azt írták, hogy többek között a teniszező Serena és Venus Williamsre, az olimpiai bajnok kosaras Elena Delle Donne-ra, illetve a tornász Simone Bilesra vonatkozóan is rendelkeznek terhelő bizonyítékokkal.

Egyben tudatták, hogy "hamarosan szenzációs bizonyítékokat közölnek híres versenyzőkről, akik doppingszereket használnak".

A WADA, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, illetve az érintett amerikai versenyzők és sportszervezetek is határozottan tagadják a vádakat, míg az orosz kormány elhatárolódott az akciótól.