Túlteljesítette a tervet a magyar paralimpiai csapat

Tóth Tamás
Rio de Janeiro, 2016. szeptember 13. Tóth Tamás az S9-es kategória 100 méteres gyorsúszásának döntőjében a riói paralimpián az Olimpiai Uszodában 2016. szeptember 12-én. A magyar versenyző a harmadik helyen végzett. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A 43 fős magyar csapat egy arany-, nyolc ezüst- és kilenc bronzéremmel zárja a XV., riói nyári paralimpiát, amely a helyi idő szerint vasárnap esti záróünnepséggel ér véget. Az elnök szerint túlteljesítettük az elvárást, tíz érem lett volna a realitás.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke előzetesen tíz éremmel kalkulált, s azt mondta, szeretné ha lenne köztük legalább egy arany is. "Továbbra is azt mondom, hogy tíz érem a realitás, ennyi a valós erőnk, de a magyar sport és a magyar sportolók erejét mutatja, hogy túl tudunk lépni a realitásokon.

Szabó László, aki tavaly július óta vezeti az MPB-t, azaz ez volt az első paralimpiája elnökként, elmondta, a körülmények dacára nyújtott jó teljesítményt a magyar parasport. "Titkon reménykedtem abban, hogy a négy évvel ezelőtti, londoni éremszámot elérjük, az ugye 14 volt, ezt sikerült túlszárnyalni, ami óriási dolog. Ráadásul ez egy tengerentúli paralimpia volt, és

a hagyományok azt mutatják, hogy ilyen körülmények között rosszabbul teljesítünk.

Most erre is rácáfoltunk, bizonyítottuk, hogy ennek nem kell feltétlenül így lennie."

Meghúzza a megítélést az aranyérem

Szabó László kiemelte: hat sportágban szereztek érmet, ez is jobb teljesítmény, mint Londonban, és sikerült a dobogón végezniük most debütáló sportágban is, parakajakban - Suba Róbert ezüstérmét sporttörténelminek nevezte. "És fontos volt az aranyérem is. Nem vagyok egy éremszín-fetisiszta, de a magyar társadalom és a magyar néplélek úgy van összerakva, hogy az aranyérem fontos.

És valóban fontos, mert meghúzza az egész szereplést, és annak a megítélését.

Úgyhogy Tóth Tamáson most óriási felelősség van, ő az aranyérmesünk, ő áll a mostani siker csúcsán, de nagyszerű fiatalember, nagyszerű sportoló, úgyhogy el fogja bírni ezt a felelősséget" - fogalmazott az elnök.

Tóth Tamás az egyetlen aranyérmesünk Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A magyarok közül két - megfogalmazása szerint szimbolikus - szereplőt emelt ki Szabó László: az úszó Konkoly Zsófiát és Vereczkei Zsoltot. Mindketten bronzéremmel távozhatnak Rio de Janeiróból.

"Konkoly Zsófi 14 évesen állhatott fel a dobogóra, elképesztő magabiztossággal és tudatossággal csinálta végig ezt a versenyt, és a teljesítménye azt mutatja, hogy óriási tartalékok vannak a magyar parasportban. Természetesen a többi érmessel együtt nagyon büszkék vagyunk rá" - mondta.

Az első hármon aranyat, azóta mindig bronzot. Magyar ember korábban soha nem nyert hét olimpián vagy paralimpián érmet. Vereczkei Zsolt 2016. szeptember 16-án legendává vált, a magyar sport legendájává, aki példaképe lehet minden fogyatékkal élő és minden ép magyarnak."

Nem volt semmi gond a rendezéssel

Az MPB elnöke a körülményekkel kapcsolatban úgy fogalmazott: bár korábban nem járt még olimpián vagy paralimpián, látott már néhány dolgot a világban, különböző területeken nagy rendezvényeket, sőt, ő is szervezett ilyeneket, úgyhogy van némi tapasztalata.

"Nem akarom elkiabálni, mert néhány óra még hátravan a paralimpiából, de minden előzetes félelmünk alaptalannak bizonyult. A brazilok és a rióiak,

a magyar paralimpiai csapat hálás azért a figyelemért és ellátásáért, amit itt kapott. Nem volt semmilyen problémánk." - jelentette ki Szabó László.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Szabó László Rióban találkozott Sir Philip Cravennel, az IPC elnökével is. "Nem ez volt az első találkozónk, de szót váltottunk arról, hogy merre is tart a nemzetközi paralimpiai mozgalom, és mi ezzel kapcsolatban a magyar álláspont" - mondta az MPB elnöke, hozzátéve, hogy jelezte: Magyarország a jövőben szívesen látja vendégül különböző rendezvényeken az európai paralimpiai bizottságokat.

A magyar paralimpiai csapat érmesei

ARANY:
Tóth Tamás, úszás (100 m hát, S9)

EZÜST:
Pap Bianka, úszás (100 m hát, S10)
Sors Tamás, úszás (200 m vegyes, S9)
Osváth Richárd, kerekesszékes vívás (kard, A)
Csonka András, asztalitenisz (S8)
Osváth Richárd, kerekesszékes vívás (tőr, A)
Suba Róbert, parakajak (KL1)
Biacsi Ilona, atlétika (1500 m, T20)
Krajnyák Zsuzsanna, Dani Gyöngyi, Hajmási Éva, kerekesszékes vívás (tőr, csapat)

BRONZ:
Tunkel Nándor, erőemelés (49 kg)
Pap Bianka, úszás (200 m vegyes, S10)
Pálos Péter, asztalitenisz (S11)
Tóth Tamás, úszás (100 m gyors, S9)
Krajnyák Zsuzsanna, kerekesszékes vívás (tőr, egyéni, A)
Sors Tamás, úszás (100 m pillangó, S9)
Konkoly Zsófia, úszás (100 m pillangó, S9)
Krajnyák Zsuzsanna, Dani Gyöngyi, Veres Amarilla, kerekesszékes vívás (párbajtőr, csapat)
Vereczkei Zsolt, úszás (50 m hát, S5)

A magyar sportolói csapat nagy része és a kísérők, vezetők hétfőn indulnak haza Magyarországra, s kedden 17.50 órakor, Párizs érintésével érkeznek a Liszt Ferenc Repülőtérre.