Vágólapra másolva!
Nem támogatja Oroszország azoknak a hackereknek a tevékenységét, akik feltörték a WADA adatbázisát, ugyanakkor tisztázni kellene azokat a tényeket, amelyeket a nyilvánosság elé kerültek – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök. 

Egy Fancy Bears elnevezésű hackercsoport a hét folyamán kiszivárogtatta, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) feltört adatbázisából kiderült: nyolc ország – az Egyesült Államok, Németország, Nagy-Britannia, Csehország, Dánia, Lengyelország, Románia és Oroszország – 29 sportolója tiltott szereket használt.

"Nem értünk egyet azzal, amit a hackerek csinálnak, de az, amit tettek, talán érdekes lehet a nemzetközi közösség számára, elsősorban a sportvilág számára. Nagyon sok kérdés merül fel (ezzel kapcsolatban) – jelentette ki a kirgizisztáni tanácskozáson az orosz elnök.

Putyint szeretik a sportolói Forrás: France24.com

"Úgy tűnik, hogy egészséges sportolók legálisan használnak olyan gyógyszereket, amelyek mások számára tiltottak, miközben súlyos beteg, súlyosan

– hangoztatta. A kérdés a Kirgiziszánban megrendezett Nomád Világjátékkal kapcsolatban merült fel, amelyeken Magyarország egy aranyérmet és öt bronzot szerzett.

Az orosz versenyzőket a doppingbotrány miatt kizárták a riói paralimpiáról. Putyin szerint a döntés törvénytelen, erkölcstelen és embertelen volt. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön felajánlotta Oroszország részvételét a WADA elleni hackertámadás felderítésében. Olivier Niggli, a WADA főigazgatója Moszkvát gyanúsította meg az adatlopás megszervezésével, ami Peszkov szerint "teljesen kizárt".