Újabb magyar ezüst a paralimpián

Biacsi Ilona paralimpia 2016 sport rio Rio de Janeiro, Brazil, Brazília XV. paralimpia
Rio de Janeiró, 2016. szeptember 7. Biacsi Ilona atléta a Rio de Janeiró-i olimpiai faluban egy nappal a paralimpiai játékok kezdete előtt, 2016. szeptember 6-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Ezüstérmet nyert 1500 méteres futásban Biacsi Ilona a T20-as kategóriában a riói paralimpia pénteki versenynapján.

Ilona ikertestvére, Bernadett ötödikként ért célba a Nemzeti Stadionban. Biacsi Ilona, aki négy éve, Londonban harmadik volt, a riói magyar küldöttség 15. érmét szerezte, nyolc bronz mellett ez a hetedik ezüst.

Biacsi Bernadett 2012-ben a negyedik helyen végzett a paralimpián.

Biacsi Ilona atléta a faluban Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A tanulásban akadályozott, 30 éves szegedi testvérpárnak ez a fő száma, négy éve Londonban Ilona bronzérmes volt, Bernadett pedig negyedik lett.

Szívszorító nyilatkozat a testvértől

„Nagyon sajnálom, hogy így jött össze.

– mondta az MTI-nek könnyeivel küszködve a testvéréről, Bernadettről Biacsi Ilona. – De ez az érem mindkettőnké, ha ő nem lenne, én sem lennék itt. Együtt készülünk, együtt csináltuk végig az elmúlt négy évet, volt olyan holtpontom, amin ő segített keresztül, biztatott. Nagyon hálás vagyok, hogy ilyen testvérem van, és nagyon sajnálom, hogy most sír, mert ő is érmet szeretett volna. Megszakad a szívem.”

Biacsi Bernadett, Csontos Piroska, Biacsi Ilona és Keresztesi Erika (b-j) atléták Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A rendkívül elkeseredett Biacsi Bernadett azt mondta: nem feküdt neki ez a stílus, hol gyorsabb, hol lassabb volt az iram, és a második kör végén a combja is begörcsölt, ezért nem tudott robbantani, amikor kellett volna. Biacsi Ilona a magyar küldöttség 15. érmét nyerte Rióban, nyolc bronz mellett ez a hetedik ezüst.

Közel a legjobb négy a vívócsapathoz

Délelőtt még a vívócsarnokban és az uszodában voltak érdekeltek a magyarok. A kerekesszékes vívóknál a Krajnyák Zsuzsanna, Dani Gyöngyi, Hajmási Éva összeállítású tőrcsapat első csoportmeccsén magabiztosan, 45-23-ra verte a fehéroroszokat, ezzel nagy lépést tett a legjobb négy közé jutás felé. A folytatásban a favorit kínaiak következnek.

Az uszodában Tóth Tamás és Konkoly Zsófia (mindkettő S9) ezúttal 100 méter háton szerepel. Előbbi 1:05.47 percet ért el az előfutamban, és összesítésben a negyedik legjobb idővel került be az esti döntőbe. Konkolynak, aki csütörtökön meglepetésre bronzérmet szerzett 100 méter pillangón, ezúttal nem sikerült a fináléba jutás: 1:17.26 perccel tizedik lett összesítésben.

A hetedik paralimpiáján versenyző Vereczkei Zsolt (S5) 50 méter háton a negyedik helyen került be a fináléba (40.23 mp). Vereczkei eddig minden paralimpiáján szerzett érmet, köztük három aranyat.

Eredmény:
atlétika:
női 1500 m (T20), paralimpiai bajnok:
Barbara Niewiedzial (Lengyelország) 4:24.37 p
2. BIACSI ILONA 4:27.88
3. Ljudmilla Danilina (Ukrajna) 4:28.78
...5. BIACSI BERNADETT 4:43.10