Adámi Zsanett remekül hajrázott Rióban

Adámi Zsanett, úszás, paralimpia
Rio de Janeiró, 2016. szeptember 7. Adámi Zsanett úszó a Rio de Janeiró-i olimpiai faluban egy nappal a paralimpiai játékok kezdete előtt, 2016. szeptember 6-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Adámi Zsanett negyedik lett 100 méteres hátúszásban, Konkoly Zsófia pedig a hatodik helyen végzett 400 méter gyorson a riói paralimpián.

Az UTE 21 éves sportolója, Adámi a hatos pályára kapott besorolást a hatfős döntőben, amelyben sokáig az ötödik helyen haladt, maga mögé utasítva az olasz Gloria Boccanerát. A fordulás után aztán beleerősített, az addig előtte haladó görög Maria Kalpakidu pedig fáradni látszott a 2-es pályán.

A hajrá remekül sikerült a magyar úszónak, és végül egy századmásodperccel megelőzve görög riválisát, a negyedik helyen csapott a célba. Az aranyérmet - világcsúccsal - a szingapúri Jip Pin-hsziu szerezte meg.

Adámi Zsanett az olimpiai faluban Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

"Nagyon örülök ennek a negyedik helynek. A jó hajrának köszönhetem ezt az eredményt, bár a benyúlás pont nem jött ki jól. Két-három napja már nagyon izgultam, de sok erőt adott, hogy nagyon sokan drukkoltak értem" - nyilatkozta a súlyos fejlődési rendellenességgel született magyar sportoló.

Az Adámi Zsanetthez hasonlóan paralimpiai újonc Konkoly Zsófia, a magyar küldöttség legfiatalabb tagja az 1-es pályán úszott a 400 gyors döntőjében, miután a délelőtti előfutamban a hetedik legjobb időt érte el.

A mindössze 14 éves pécsi úszó, akinek a jobb karja nem fejlődött ki teljesen, szinte végig a hatodik helyen tempózott, és bár a végén volt esélye megszerezni az ötödik helyet, végül ebben a pozícióban zárt.

A péntek esti döntőket több ezren szurkolták végig az Olimpiai Uszodában.

Eredmények, nők, 100 m hát (S2):
1. Jip Pin-hsziu (Szingapúr) 2:07.09 p – világcsúcs
2. Feng Ja-zsu (Kína) 2:18.65
3. Irina Szocka (Ukrajna) 2:21.98
4. ADÁMI ZSANETT 3:00.71

400 m gyors (S9):
1. Nuria Marques Soto (Spanyolország) 4:42.56 p
2. Ellie Cole (Ausztrália) 4:42.58
3. Hszü Csia-ling (Kína) 4:43.66
...6. KONKOLY ZSÓFIA 4:55.77

Pálos, Zborai és Csonka továbbjutott

Az S11-es kategóriában címvédő Pálos Péter második csoportmérkőzését is megnyerte, és ezzel bejutott a legjobb nyolc közé a paralimpia asztalitenisz-tornáján. Az S8-as kategóriában Csonka András és Zborai Gyula továbblépett a kieséses szakaszba, Arlóy Zsófia viszont befejezte szereplését.

A 31 éves Pálos pénteken a francia Pascal Pereira Leal ellen lépett asztalhoz, és ugyan a második szettet elvesztette, végül négy játszmában övé lett a meccs, és ezzel együtt a csoportgyőzelem is. Pálos valószínűleg szombaton este játssza majd negyeddöntőjét, ennek pontos időpontja azonban még nem ismert, ahogy az sem, hogy ki lesz az ellenfele.

A S8-as kategóriában érdekelt Zborai Gyula is második csoportmérkőzését játszotta, és ki-ki meccsen bravúros, 3-1-es győzelmet aratott a kínai Szun Csu-zsen ellen. Ezzel ő is továbbjutott. Ott van a nyolcaddöntőben Csonka is, aki ugyan ezúttal nem lépett asztalhoz, de csoportja harmadik találkozója számára kedvező eredményt hozott.

A nők hasonló kategóriájában versenyző Arlóy Zsófia utolsó, harmadik csoportmeccsén 3-0-ra alulmaradt a francia Thu Kamkasomphou-val szemben, így nem jutott be a legjobb négy közé. Négyesében a harmadik, összesítésben pedig holtversenyben az ötödik helyen zárt, és befejezte szereplését Rióban.

Az asztaliteniszezők hármas, illetve négyes csoportjaiból az első két-két helyezett jut-jutott tovább a kieséses szakaszba.