Kikopó legendákkal is dübörögni fog az NFL

98556301 Horizontal
Howard Green #95 of the Green Bay Packers in action with Ben Roethlisberger #7 of the Pittsburgh Steelers during the NFL Super Bowl XLV football game against the Green Bay Packers and Pittsburgh Steelers February 6, 2011, in Arlington, Texas. AFP PHOTO / TIMOTHY A. CLARY / AFP PHOTO / TIMOTHY A. CLARY
Vágólapra másolva!
Csütörtök éjszaka a Denver-Carolina meccsel végre elkezdődik a tengerentúli amerikaifoci-bajnokság. Peyton Manning visszavonult, Tom Bradyt és Tony Romót hetekig nem láthatjuk. De melyik lesz a szezon meglepetéscsapata? Megérte-e egy vagyont költeni Joe Flaccóra? És persze ki játssza a Super Bowlt? Kovács Sándor korábbi amerikaifocista, a Sport TV szakértője segítségével megpróbáljuk megjósolni, mi várható az idei NFL-szezonban.

1. Melyik csapat erősödött a legtöbbet tavaly óta?

A Jacksonville nagyot húzott azzal, hogy a drafton Myles Jacket és Jalen Ramseyt is betette a bevásárlókosarába, plusz Julius Thomas és Marcedes Lewis erősítheti a Blake Bortles vezette csapatot.

Blake Bortlesen sok múlik majd Forrás: DPPI media/Joe Toth


"Érdekes lehet majd a sok dupla tight endes formáció, ha egyenként nem is érik el a Patriots és a liga egyik legjobb tight endje, Gronkowski szintjét, a védelmeknek komoly fejfájást jelenthetnek majd" – mondta Kovács Sándor, utalva arra, hogy a támadósor is nagyot alkothat a Jacksonville-nél.

2. Melyik csapat gyengült a legtöbbet?

Ha a tavalyi eredményeket nézzük és az 5-11-es mérleget, akkor valószínűleg a San Franciscótól várható visszaesés. A fő probléma, hogy a védelemben a falemberek minősége nem az igazi, és a mögöttük játszó linebackerek folyamatosan kimagaslót kell, hogy nyújtsanak ahhoz, hogy ellensúlyozni tudják a tavalyi gyenge játékot mutató támadósort.

Colin Kaepernick himnuszbotránya sem segít a 49ersen. A nemrég még hősként ünnepelt irányító az előszezonban az egyik meccs előtt nem volt hajlandó felállni az amerikai himnusz alatt, így demonstrálva a színes bőrűek elnyomása és a rendőri brutalitás ellen.

"Holttestek hevernek az utcán, a gyilkosokat pedig fizetett szabadságra küldik" – magyarázta Kaepernick, akit a nemzeti jelképekre érzékeny szurkolók azonnal össztűz alá vettek. Többen elégették a mezét, és a klub szponzorai is nyomást gyakoroltak a klubra, hogy büntesse meg a játékost.

A következő meccs előtt Kaepernick nem ülve, hanem térdre ereszkedve hallgatta végig a himnuszt, majd közölte, hogy így akarta tiszteletét kifejezni az amerikai hadseregben szolgálók felé.

"Az eddig első számú irányító Kaepernick a padon, a pár éve még ligaelitnek számító offense fal a múlté, Torrey Smithnek és Quinton Pattonnak kellene elkapnia az új irányító, Blaine Gabbert labdáit. A 49ers élete egyik legkeményebb szezonja elé néz" – jósolta Kovács.

3. Melyik lehet a szezon meglepetéscsapata?

Az Oakland Raiderstől és a Jacksonville Jaguarstól várjuk, hogy meglepetésre odaérjen a rájátszásba. A Raidersnek do or die (megcsinálod, vagy véged) szezonja lesz, így bármi benne van a pakliban. A Jaguars a liga legfiatalabb csapata, korábban már mutatta a fejlődés jeleit, és most igazán kijöhet neki a lépés: remek a védelme, és az átlagnál jobb a támadósora.

4. Ki lehet a szezon új sztárja?

Sokan Ezekiel Elliott, a Dallas Cowboys running backjétől (futó) várják a nagy kitörést az idén, de szerintünk a visszavonult Manning helyére most draftolt Trevor Siemian szezonja lehet az idei. Ha a Denver újdonsült irányítója nem vállalja túl magát, és vigyáz a labdára, akkor nagyon sokra viheti.

"Ha mégsem jönne össze a debütálás, akkor a Denver hosszú és siralmas szezon elé néz, és Elliott lesz az év újonc támadója. A védelmekben szerintem minden szem a Jacksonville két első körösére, a már említett Mylesra és Ramseyre szegeződik majd" – mondta Kovács Sándor.

5. Melyik tűnik a legjobb védelemnek?

Ha a tavalyi szezonból indulunk ki, akkor mondhatnánk a Denvert is akár, de vannak játékosok, akik már elhagyták a Broncost. Az is biztos, hogy Peyton Manning hiányában a védelemre nagyobb nyomás hárul majd, így pedig nehéz lesz ligaelsőnek lenni.

a klub remekül igazol posztra, és bár öregszik a legion of boom (a Seattle védelmének hátsó alakzata), de csak annyira, hogy még érettebbé vált a játéka."

6. Melyik tűnik a legjobb támadósornak?

Ha nem tiltották volna el Tom Bradyt az első négy meccsről, akkor a New England Patriotsot mondanánk. Így azonban statisztikában lesznek náluk jobbak, például a tavaly is zseniálisat alkotó Arizona Cardinals, mely az idén akár Super Bowlig is eljuthat.

A szélső elkapó Fitzgerald sokáig vezetheti az Arizonát Forrás: Jorge Lemus / NurPhoto


Az Arizona irányítója, Carson Palmer és elkapója, Larry Fitzgerald a saját posztján egyaránt a legjobbak között van a ligában. Sőt a Chris Johnson, David Johnson running back kettős is nagy falat lesz az ellenfelek védelmének.

7. Mi lesz a Dallasszal a sérült Tony Romo nélkül?

Ha frissen draftolt Dak Prescottnak kijön a lépés, nem biztos, hogy látjuk még játszani Tony Romót, aki sérülés miatt az első néhány héten egész biztosan nem lép pályára. A mississippi egyetemről érkező 23 éves irányító az előszezon meccsein remekül mozgott. Jól passzol, jól lát a pályán, tud futni, és remek érzéke van a rázós helyzetekből való meneküléshez.

"A Washingtonra a csoportjában nagyon kell majd figyelni, ahogy a Giantsre is. Ha a támadófal két évvel ezelőtti formáját hozza, és Ezekiel Elliott beváltja a hozzá fűzött reményeket, akkor érdekes meccseket láthatunk majd Amerika csapatától" – mondta Kovács Sándor.

8. Mire lehet képes a Cleveland Robert Griffinnel?

Robert Griffin III az utóbbi évtized egyik legtehetségesebb irányítójaként érkezett az NFL-be 2012-ben, ám a Redskinst nem tudta olyan magasságokba repíteni, amit vártak volna tőle. "Sajnálom, mert borzasztó jó irányítónak tartom, és az, hogy Washingtonban nem tudta megmutatni igazán, mit tud, nem csak az ő hibája" – mondta Kovács.

Érdekesek lehetnek azok a felállások, amikor két irányító is lesz a pályán Robert Griffin és Terrelle Pryor személyében. Ha azt a tavalyi statisztikát nézzük, hogy melyik offense fal tudta a legtöbb időt biztosítani az irányítónak, akkor jó szezon elé néz Clevelandben, hiszen bármilyen meglepő, tavaly a Browns támadófala védte a legjobban az irányítót.

9. Megérdemli Flacco az álomszerződést?

A Baltimore 2021-ig hosszabbított Joe Flaccóval, az irányító a következő években 66 millió dollárt (kb. 18 milliárd forint) fog keresni.

Az aláírási pénz 40 millió dollár (kb. 11 milliárd forint), a legnagyobb, amit valaha játékos kapott.

Kovács Sándortól azt kérdeztük, vajon el lehetett volna-e okosabban is költeni ezt az irtózatosan sok pénzt, vagy megérdemli Flacco az álomszerződést.

Flacco már nyert Super Bowlt Forrás: AFP


"Pokolian nehéz kérdés. Jó irányító? Nem kérdés. Elit irányító? Mondjuk. Nyert Super Bowlt? Igen. MVP is volt? Igen. De mikor? 2013-ban.

A 2015-ben elszenvedett, akkor neki a szezon végét jelentő sérülés sem neki dolgozott, de lássuk be, a Ravensnek ilyen irányítója nem igazán volt korábban."

10. Melyik két csapat játssza a Super Bowlt?

Az AFC-ből esélyesek:
a Patriots, de függ az első négy meccstől,
a Bengals, ha legyőzi a playoff-fóbiáját,
a Chiefs, ha elhiszi, hogy nyerhet,
a Steelers, ha Big Ben egészséges marad.

Big Ben, azaz Ben Roethlisberger (jobbra) képes arra, hogy újra a Super Bowlba vezesse a Pittsburghöt Forrás: AFP/Timothy A. Clary

Az NFC-ből esélyesek:
a Cardinals, ha Palmer egészséges marad,
a Seahawks, ha Rawls meghatározó tud lenni, és Graham tud játszani,
a Packers, ha Rodgers nem csak Nelsont keresi a pályán,
a Panthers, ha Newton meg tud újulni, és a legjobb elkapó, Benjamin végre játszani fog.

Tippünk a Super Bowlra: Steelers-Panthers.