Vágólapra másolva!
A belga Marieke Vervoort gyógyíthatatlan beteg, és azt mondja, nem tudja tovább elviselni a fájdalmat. Még nyerne egy aranyat Rióban, és utána jöhet a halál.

A 37 éves belga paralimpiai bajnok, Marieke Vervoort megdöbbentő nyilatkozatot adott a Le Parisien francia lapnak egy nappal a riói paralimpia kezdete előtt. A gyógyíthatatlan degeneratív gerincbetegségben szenvedő kerekesszékes sportoló, miután megvédte Londonban szerzett bajnoki címét, hazatérve az eutanáziát fogja kérni az orvosoktól.

Marieke Vervoort Forrás: AFP/Karim Jaafar

„Volt nekem is bakancslistám, de ma már csak az olimpiai arany éltet – mondta Vervoort, aki négy éve Londonban 100 méteren arany-, 200 méteren pedig ezüstérmet nyert a T52-es kategóriában.

Vervoort elmondta, hogy az erős fájdalomtól éjszakánként csak tíz percekre tud elaludni, reggel pedig, amikor felébred, megadóan hagyja, hogy az ápolók beadják neki a napi morfiumadagot.

– mondja Vervoort, akinél 2000-ben diagnosztizálták a súlyos betegséget.

Belgiumban 2002 óta lehet kérni az eutanáziát gyógyíthatatlan betegségek esetén. Az engedélyezéséhez három orvosos írásos jóváhagyására van szükség.