Újabb tíz érmet hozhatnak el Rióból a magyarok

Szabó László beszél elnök Foglalkozás FOTÓ ÁLTALÁNOS közgyűlés magyar zászló SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY SZIMBÓLUM TÁRGY zászló
Budapest, 2015. szeptember 7. Szabó László, a szervezet elnöke beszédet mond a Magyar Paralimpiai Bizottság közgyűlésén a Magyar Sport Házában 2015. szeptember 7-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
A Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke tíz érmet remél a magyar küldöttségtől a szerdán kezdődő, riói paralimpián.

"Negyvenhárom fős a csapat, soha ennyi kvótája nem volt még a Magyarországnak a paralimpiára. Többen már voltak, Sydneyben 54-en indultak, de akkor ez a létszám kevesebb kvótából jött össze, hiszen oda csapatok is kijutottak" - mondta az MTI-nek még az elutazás előtt Szabó László.

"Ez a létszám kötelez.

Ez az ereje a magyar parasportnak, ennyit tud. Ha ezt tudjuk hozni, akkor én elégedett leszek."

Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Az esélyekről szólva az elnök elsősorban az úszókról, a vívókról és az asztaliteniszezőkről beszélt, de úgy véli, a magyar versenyzők atlétikában és cselgáncsban is szerezhetnek dobogós helyeket.

"Az úszócsapat létszáma a legnagyobb, és ők is a leginkább favoritok.

de a lányok közül Pap Bianka, Kézdi Réka, Illés Fanni, Adámi Zsanett egyaránt éremesélyes. Aztán jönnek a vívók, a lányok és Osváth Richárd, reméljük, hogy ott is tudjuk hozni a megfelelő számú érmet. Pálos Péter asztaliteniszben, illetve általában véve az asztalitenisz-csapat, a Biacsi lányok atlétikában, Szabó Nikolett pedig dzsúdóban számít éremre esélyesnek" - sorolta Szabó László.

Hangsúlyozta, minden szövetségi kapitány és szakágvezető arról tájékoztatta, hogy a felkészülési programot végig tudták csinálni, a lehetőségek adottak voltak. Már csak az utolsó simítások vannak hátra a rajt előtt.

A szervezési nehézségekről szóló hírek az MPB elnökét is nyugtalanítják, de ezzel együtt optimistán várja a versenyt.

Az olimpiai falu Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Buda Mendes

"Borús a homlokom, mert azok a hírek, amelyek érkeznek, részben Rióból, részben a Nemzetközi Paralimpiai Bizottságon keresztül, azokra mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy megnyugtatóak.

de bízzunk benne, hogy végül minden összeáll majd. Olyan problémát nem látok, amely a magyar csapat szereplését vagy ellátását érintené, olyat azonban sokat, amely összességében az egész paralimpia megítélését, szervezettségét érinti."

Példaként említette a jegyértékesítést, hiszen eddig viszonylag kevés belépő kelt el. Ez szerinte nemcsak a bevételkiesés miatt probléma, hanem a versenyek hangulata szempontjából is.
"Ha nem lesz szurkolás, kiabálás, jó hangulat, az rá fogja nyomni a bélyegét a küzdelmekre" - vélekedett.

Szurkolás a Maracanában Forrás: MTI/EPA-EFE/Alejandro Ernesto

Az orosz sportolók kizárásáról Szabó László azt mondta: a magyarok több riválisa kiesett, ez önmagában jó hír volna, az azonban, hogy ilyen körülmények között nincsenek oroszok, rossz hír.

"Ez nem tesz jót a sportnak, szerintem nagyon komoly változások lesznek a nemzetközi olimpiai és paralimpiai mozgalomban, nemcsak a dopping okán, főleg persze amiatt, de sok minden más okán is. Ennek tehát nem örülök.

ennek viszont igen. A sportolóknak ugyanakkor elmondtam: nehogy ezt komolyan vegyék, tehát nehogy elbízzák magukat. Persze nem hiszem, hogy ez a veszély fennáll."

Oroszországot az államilag irányított doppingolás gyanúja miatt zárták ki a riói paralimpiáról, amely szerdán kezdődik, és szeptember 18-ig tart.