Vágólapra másolva!
Kiáll Lőrincz Viktor mellett a birkózószövetség, de az olimpiai bronzmeccsén szőnyegelnök Staniszlav Sernek nem beszélt nyíltan nyomásgyakorlásról. Így Lőrincz biztosan nem kap bronzérmet Rióból, ugyanakkor a magyar szövetség küzd, hogy ne fektessék két vállra a sportágat. 

Lőrincz Viktor erősen vitatható körülmények közt veszítette el a bronzmeccsét a riói olimpián birkózásban. Több független pontozó szerint is négy vagy öt nullára kellett volna nyernie Lőrincz Viktornak, ehhez képest a szlovén Staniszlav Sernek 3-3-mal a német Denis Kudlát hozta ki győztesnek.

A 2014-ben a világ legjobb bírójának megválasztott Péteri László a Bors szerint beszélt a Lőrincz bronzmeccsén szőnyegelnökként dolgozó Sernekkel, aki elárulta neki, hogy nyomást gyakoroltak rá: „Sernek mesélte, hogy folyamatos pressziót gyakoroltak rá, hogy Lőrincz ellen ítéljen. Erre nem volt hajlandó, mire fel a háttérből utasították, hogy mi a kötelező teendője, így végül mégis asszisztált Lőrincz vereségéhez."

Nehogy rosszul süljön el

A lap alapinformációja a Magyar Birkózószövetség szerint "egy magánbeszélgetésen felállított hipotézis", és ezt "a két érintett, az újságíró és a megkérdezett nemzetközi bíró is megerősítette". Sernek tehát nem erősítette meg a fenti nyilatkozatát, a magyar szövetség pedig "semmilyen hivatalos csatornán nem értesült, nem értesülhetett a megjelentekről, ezektől elhatárolódik".

Két okból különösen kellemetlen az ügy a szövetségnek: egyrészt Budapest favorit a 2018-as birkózó-vb rendezési jogára - ami közvetve erősítheti Budapest olimpiai pályázatát is -, másrészt a magyar szövetség közvetlenül nem érintett az ügyben, bár természetesen kiáll a versenyző mellett.

Egyelőre a szövetség annyit tesz, hogy a Magyar Olimpiai Bizottsággal szoros együttműködésben javaslatot tesz a hasonló esetek jövőbeni elkerülésének módjára, amire "jó lehetőség adódhat már a nemzetközi szövetség e heti kongresszusán is".

Lőrincznek mégis jutott bronz

Lőrincz Viktor szomorú beletörődéssel nyilatkozott az Origónak az ügyről: „Bármi történt, egyáltalán nem vigasztal, és nem adja vissza az érmemet. Ahogy azt már a meccs óta is mondtam többször, mindig az lenne a megfelelő, ha a szőnyegen dőlne el, ki a jobb birkózó."

A birkózó osztja a magyar szövetség álláspontját. Más kérdés, hogy tudja, "nem fog mindennap előjönni, ami Rióban történt, és hogy ott lesz majd Tokió, a következő olimpia, de én most voltam jó formában, most akartam megcsinálni".

Azért van, amiben vigaszt talál Lőrincz Viktor: "sokan segítenek nekem, szülővárosomban, Cegléden kaptam egy bronzérmet, és a magyar szövetség is teljes mellszélességgel kiáll mellettem. Nemrég egy idős néni jött oda hozzám, hogy végigizgulta a meccsemet, és neki én vagyok a bronzérmes. Ezek azért segítenek feldolgozni a történteket."

Nem az elnök mozgatja a szálakat

Feltételezések szerint nem a Nemzetközi Birkózószövetség elnöke, a szerb Nenad Lalovics, hanem az alelnök, az orosz Mihail Mamiasvili mozgatja a háttérben a szálakat. Ő egyben az orosz szövetség elnöke is, ő az, aki a riói olimpián az elődöntőt és bronzmeccset is elveszítő orosz birkózónőt, Inna Trazsukovát többször megütötte, amiért kikapott.

A honi szövetségnek ugyanakkor az lenne fontos, ha a nemzetközi szövetség elnökségébe ismét bekerülne egy magyar tag. Hegedüs Csaba éppen akkor került ki onnan, amikor Lalovics lett az elnök, ám most zajlik a lobbizás, hogy a következő tisztújításon ismét beválasszanak egy magyar küldöttet.

Nem csak a bírókkal van baj

A kötöttfogású kapitány, korábbi olimpiai bajnok Sike András a FradiMédiának korábban úgy nyilatkozott, hogy a sportágat egy maffia irányítja, a DigiSport Reggeli Start című adásában pedig csütörtökön reggel hasonlóan fogalmazott.

„Azt gondoltuk, hogy azok a bírói tévedések, amik az elmúlt évtizedekben előfordultak, most majd nem lesznek. Sajnos azonban ezzel az új vezetéssel ugyanolyan problémák voltak Rióban, mint az előzőekkel" – mondta Sike. Szerinte a birkózással a vezetés mellett az is komoly probléma, hogy a szabályok a laikusok számára érthetetlenek, sőt lassan az edzők és a versenyzők számára is azokká válnak.

„Sok versenyző eleve úgy megy fel a szőnyegre, hogy tudja, hogy a bíró támogatását élvezi, így nem is akar akciót végrehajtani" - mondta Sike. A kötöttfogású kapitány szerint már az is intő jel volt, hogy a 2014-ben a világ legjobb bírójának megválasztott Péteri László nem kapott meghívót az olimpiára, ellenben olyan „birkózónagyhatalmakból", mint Thaiföld is vezethetett meccset egy-egy bíró.