Doppingolt, elvették az olimpiai ezüstérmét

81972615 Horizontal
Cuba's Yarelys Barrios competes during the final of the women's discus at the "Bird's Nest" National Stadium during the 2008 Beijing Olympic Games on August 18, 2008. Barrios took silver. AFP PHOTO / ADRIAN DENNIS / AFP PHOTO / ADRIAN DENNIS
Vágólapra másolva!
Doppingvétség miatt megfosztották a 2008-as pekingi olimpián szerzett ezüstérmétől Yarelys Barrios kubai diszkoszvetőt.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) csütörtöki tájékoztatása szerint az atléta mintájában az újbóli elemzés során vízhajtót találtak. Kizárásával a győztes amerikai Stephanie Brown Trafton mögött az eredetileg harmadik ukrán Olena Antonova kapja meg az ezüst-, a kínai Szung Aj-min pedig a bronzérmet.

Yarelys Barrios a pekingi olimpián Forrás: AFP/Adrian Dennis

A NOB utólag – anabolikus szteroid használata miatt – szintén diszkvalifikálta Samuel Adelebari Francist, a katari futó 100 méteren 16. lett a pekingi játékokon.

A NOB a pekingi és a 2012-es londoni olimpiáról összesen 1243 mintát vizsgáltatott meg újra, és eddig több mint száz pozitív eredmény született. Pekingből 25 súlyemelőről derült ki, hogy nem tisztán versenyzett, három kínai versenyzőt megfosztottak aranyérmétől, és az ország összes emelője egyéves eltiltásra számíthat.