A fitneszőrült közgazdász

Juhász Dorottya
Juhász Dorottya
Vágólapra másolva!
Hogy lehet-e egyszerre közgazdászként dolgozni, marketinget tanulni, diétázni, edzőterembe járni és fitneszversenyeket nyerni? A 23 éves Juhász Dorottya idén megmutatta, hogy a kérdésre a válasz egyértelmű igen.

"Fitneszőrült közgazdászként két teljesen különböző környezetben kell helytállnom nap mint nap: a konditeremben és az irodában" - mondta az Origónak Juhász Dorottya, aki a fanatizmusának és a kitartásának köszönhetőn már majdnem négy éve így menedzseli az életét.

"Bátran állíthatom, hogy imádom ezt a sokak számára még mindig furcsa életvitelt. Jó látni, hogy egyre több embert motiválok, és egyre többen nyitnak az egészséges, fitt életmód felé."

Fotó: Végh Zoltán

Volt honnan örökölnie a sport szeretetét: az édesapja az extrém sportok (downhill, snowboard, wakeboard, hegymászás) rajongója, édesanyja pedig hűséges látogatója a fitnesztermeknek.

Felsorolni is nehéz, hogy Dorottya mennyi sportágat kipróbált gyerekként. "RG, modern tánc, akrobatikus rock'n'roll, cheerleading, ezen felül görkorcsolyáztam, gördeszkáztam, míg a snowboard a mai napig része az életemnek."

Aztán a konditermi sportok felé fordult, 2012-ben edzői aerobikedzői papírokat szerzett, és a tanult edzéselméletnek, sporttáplálkozásnak azóta is nagy hasznát veszi. "Azt hiszem, itt indultam el az úton,

majd végül a fitneszrészlegen kötöttem ki a nagyobb súlyok társaságában, ekkor már jobban ügyelve a megfelelő táplálkozásra."

Fotó: Végh Zoltán

Belátja, hogy az elején ő is követett el hibákat - rosszul összeállított diéták, túledzés -, de később ezekből sokat tanult. Az első versenyszezonja 2014-ben volt, de a csúcsra idén ért oda. "A WBPF Ausztria-kupán megnyertem a kategóriámat (Model Physique -165cm), illetve az abszolút díjat is bezsebeltem. Egy héttel később a WBPF magyar bajnokságán álltam színpadra, ahol ismét aranyérmes lettem a kategóriámban, majd a szezonom fő versenyén, a WBPF Európa-bajnokságon újra első lettem. De nem csak egy aranyérmet, hanem egy visszaigazolást is az elmúlt hároméves kemény munkámról. Arról, hogy

Az egyetem miatt gyakran hajnalban kelt - az edzőjével, Besze Edinával együtt, aki a korai kezdés ellenére minden alkalommal ott volt vele a teremben. "Érdekes, hogy még a prezentációk, vizsgák és felvételik előtt gyakran idegeskedem, a színpadon teljes természetességgel mozgok, és egy percig sem izgulok" - meséli.

Európa trónján a WBPF-nél Forrás: Solymosi Márton / Pixelmester.hu

Most szezonon kívüli életet él, de nála ez is azt jelenti, hogy jetente ötször jár edzőterembe, és 80 százalékosan "tisztán" étkezik. "Úgy gondolom, egy hiteles sportolónak nem csak a 12 hétben és a színpadon kell jól mutatnia, hanem az év fennmaradó 40 hetében is. Sokan felteszik a kérdést, hogy 'még diétázom-e?', és ekkor mindig elmagyarázom, hogy

mára már elképzelhetetlen, hogy ne főzzek magamra - illetve a páromra - minden nap. Úgy gondolom, hogy ez a fajta 'tiszta' étkezés egyben igényességet is jelent magunk felé."

Dorottya 2014. tavaszán diplomázott a Budapesti Corvinus Egyetem Kommunikáció és Médiatudomány szakán, majd idén tavasszal mester diplomát szerzett a BCE Marketing szakán, angol nyelven. 2013 óta egy japán brandet forgalmazó disztribútor cégnél dolgozik B2B területen, mint marketing- és PR-ügyintéző.

A Corvinuson szerzett oklevéllel Forrás: Juhász Dorottya

"Szeretem a corporate business világot, a pörgést, az angol nyelvet, és hogy sokat kell utaznom. Nagyon jólesik, hogy ebből a szférából is egyre több pozitív visszajelzést kapok az eredményeimet, illetve a sportot illetően. Sőt,

Annak külön örülök, hogy a hivatásom és a hobbim más-más környezetet igényel. Egy átlagos napom korán reggel kezdődik a konditeremben - jelenleg napi 60-80 perc edzéssel –, majd az edzőruhát elegánsra cserélem, és a nap hátralévő részében a munkahelyemen tevékenykedek. Az este általában a kikapcsolódásé, ekkor igyekszem minél több időt tölteni a családommal, a párommal, illetve a barátaimmal. Természetesen a másnapi étkezéseimet - illetve a páromét - is ekkor készítem el, ami mára már rutinművelet, így még sok időt sem igényel."

Fotó: Pletser Ádám

Úgy érzi, hogy az elmúlt három hónap komoly próbatétel volt a számára. "Megszerezni a mester diplomát, helytállni a munkahelyemen és teljesíteni a versenyszezonban kitűzött három versenyt a lehető legjobb - végül a vártnál sokkal jobb - eredménnyel. Sokan szkeptikusan álltak hozzám, féltettek, mondták, hogy őrültség, de makacs kis skorpió mivoltomból kifolyólag magamra hallgattam. Akartam, megterveztem, maximálisan tettem érte, és végül sikerült minden. Az biztos, hogy a jövőben ez erőt ad mindenhez. Amikor az életben bármilyen nehézséggel, kihívással kell szembenéznem, mindig erre az időszakra fogok visszagondolni és erőt gyűjteni."