Állami szinten dübörgött az orosz doppingprogram

Meldonium, dopping
2803697 03/09/2016 Meldonium which is also known as mildronate has been banned by the World Anti-Doping Agency effective January 1, 2016. Pavel Lisitsyn/Sputnik Pavel Lisitsyn / RIA Novosti
Vágólapra másolva!
Tizennyolc nappal a riói olimpia rajtja előtt, hétfőn nyilvánosságra hozták a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség, a WADA vizsgálatának eredményeit a 2014-es szocsi téli játékokról. A WADA szerint bizonyított, hogy állami doppingprogram állt az orosz sikerek hátterében. 

Richard McLaren, a WADA-nyomozás vezetője hétfőn Torontóban bejelentette: a 97 oldalas anyag számos bizonyítékot tartalmaz a csalássorozat központi szervezéséről és az orosz sportminisztérium főszerepéről.

A jelentés szerint az orosz hatóságok számtalan pozitív doppingmintát tüntettek el, vagy cseréltek ki. A legtöbbet atlétikában, mintegy 140-et.

Dübörgött az állami doppingprogram

„A minisztérium irányította, ellenőrizte és felügyelte a manipulációkat, amelyekben részt vett a belföldi titkosszolgálat és az élsportolók edzőcentruma is” – közölte a kanadai szakértő, hozzátéve, több ezer adatot értékeltek ki, és kitörölt adatokat is helyreállítottak.

A WADA szerint államilag irányították az orosz doppingprogramot Forrás: RIA NovostiPavel Lisitsyn

A vádak szerint több orosz sportoló is doppinggal szerzett aranyérmet Szocsiban és 15 orosz dobogós használhatott tiltott szereket.

Oroszország tagadta a vádakat. A leleplezést elindító Grigorij Rodcsenkov, a felfüggesztett moszkvai laboratórium korábbi vezetője – aki az Egyesült Államokba költözött – ugyanakkor azt mondta, hogy

illetve hogy ő személyesen készített olyan szert, amelyet a férfi sportolók viszkijébe és a nők martinijébe kevertek bele.

A NOB is lépéskényszerbe került

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke korábban úgy nyilatkozott, hogy a 2014-es téli olimpiával kapcsolatos vizsgálat eredményeinek nem lesz következményük a riói játékokra. Kijelentette ugyanakkor, hogy ha megállapítják Oroszország intézményes felelősségét,

akkor a NOB azonnal reagálni fog.

Egyelőre azonban Bach csak annyit mondott, hogy „a NOB nem habozik majd akár a legsúlyosabb szankciókat alkalmazni az ügyben érintett személyek vagy szervezetek kapcsán”.

Thomas Bach a legszigorúbb szankciókat helyezte kilátásba Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Mivel Oroszországban nem működik megbízhatóan a doppingellenes rendszer, az orosz sportolók csak egyedi engedéllyel vehetnek részt a riói olimpián. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) korábbi döntése értelmében az orosz atléták nem indulhatnak nemzetközi versenyeken, így a riói olimpián sem.

A xenongáz is hatásos segítség lehetett

Az orosz sportolók xenongáz belégzésével növelik a fizikai teljesítőképességüket, ez a doppingolás egy eddig ismeretlen és egyelőre valószínűleg legális formája – állította dokumentumfilmjében a WDR nevű német közszolgálati tévécsatorna. A WDR riportjában elhangzott, hogy az oroszok már évek óta élnek a xenonnal, a versenyzőknek és sportvezetőknek az orosz védelmi, illetve a sportminisztérium ajánlotta a figyelmébe a xenongáz belélegzését.

Oroszország megnyert az éremtáblázatot Szocsiban Forrás: AFP


Az oroszok kiemelkedően jó olimpiai szereplést zártak Szocsiban, az éremtáblázatot 13 arannyal, 11 ezüsttel és 9 bronzzal nyerték meg.