Vágólapra másolva!
Erős, akár viharos szélre figyelmeztetik a csütörtökön rajtoló Kékszalag Balaton-kerülő verseny résztvevőit a szervezők. Öt éve százakat kellett kimenteni egy viharból.

A várható erős szél miatt csak azok vágjanak neki a 155 kilométeres távnak a 48. Kékszalag Erste World Nagydíjon, akik erre felkészültek mind személyes képességeiket, mind hajójuk műszaki állapotát tekintve – figyelmeztetik a szervezők az indulókat szerdai közleményükben.

Helyenként viharos erejű

A csütörtökön rajtoló Balaton-kerülő verseny idején az előrejelzés szerint erős (45-55 km/h-s), helyenként viharos erejű (60-75 km/h-s) északnyugati szél várható.

Idilli kép 2013-ból. Most nem erre kell számítani Fotó: Mudra László - Origo


Öt éve óriási vihar volt a verseny idején, majdnem 300 vitorlázót mentettek ki, utána eltűnt hajókat kellett megkeresni a tavon.

Ha az időjárási körülmények rosszabbra fordulnak, a rendezők a vízirendészet véleménye alapján

felfüggeszthetik vagy el is halasztják a versenyt.

Segítséget a 30-533-9999 telefonszámon, illetve az okostelefonokra feltölthető BalatonHelp alkalmazáson keresztül a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatától lehet kérni – áll a közleményben.

A Kékszalag Európa legnagyobb tókerülő versenye, idén hatszáz hajós mezőny várható. A rajtja csütörtökön 9 órakor lesz Balatonfüreden, az eredményhirdetést a füredi Gyógy téren, szombaton 18 órakor tartják.