Egy erős nőt látok, amikor a tükörbe nézek

Farkas Gabriella
Vágólapra másolva!
Idén a nézők a saját szemükkel is meggyőződhettek arról Budapesten, hogy mennyire sikeresek a magyar nők az edzőtermi sportokban, a WBPF nevű szervezet Európa-bajnokságán ugyanis temérdek dobogós helyezést értek el a mieink. Volt azonban valaki, aki az aranyérmesek közül is kiemelkedett, és teljesen lenyűgözte a nézőket és a zsűrit: Farkas Gabriella a saját kategóriájában megnyert bajnoki cím után az összetett elsőséget is megszerezte. Felkészülésről, motivációról, nehézségekről és a női test szépségeiről is beszélgettünk a bajnoknővel.

„Amint fellépek a színpadra, azt érzem, hogy kinyílok, mint egy virág. Élvezem minden pillanatát, sokszor sajnálom, hogy olyan hamar le kell jönni. A színpadon csakis a pillanatnak élek, és minden mozdulatommal próbálom ezt átadni a bíróknak és a közönségnek is. Varázslatos érzés, mikor a nézőtéren ülő edzőm szemében elégedettséget látok" – idézte fel az Origo kérdésére Farkas Gabriella, hogy mit érez és mit gondol akkor, amikor színpadra áll.

Középen a budapesti Eb aranyérmese, Farkas Gabriella Forrás: Solymosi Márton / Pixelmester.hu

A 28 éves sportolónő idén két aranyérmet is nyert a WBPF budapesti fitnesz Európa-bajnokságán. Először első lett a Sportmodel Physique kategóriában, majd

megnyerte a bajnokok bajnoka címet.

A szakértők szerint ő a kategória kaméleonja, mert a hétköznapi megjelenése minden színpadi külcsínyt nélkülöz. Tökéletes a bőre, és smink nélkül, a szolid szemüvege mögött inkább tűnik szigorú edzőnek, mint egy kontinensverő divanak.

Azonban ez mind 180 fokos fordulatot kap, amikor a színpadra készül. Éppen a napokban költözött Budapestre, mert nem akarja a véletlenre bízni a pattaya-i vb-re való felkészülését. Mostantól már személyi edzőként is elérhető a XIII. kerületben.

„Az Eb összetett bajnokának lenni leírhatatlan érzés. Több versenyzőtől, edzőtől és nézőtől is pozitív visszajelzéseket kaptam a kisugárzásommal, mozgásommal kapcsolatosan, ezek nagy hatással voltak és vannak rám, így reménykedtem benne, hogy a győztesek győztese lehetek."

Mi is az a Sportmodel Physique?

„A Sportmodel Physique kategória izmosabb, definiáltabb, szárazabb formát takar, mint a a Fitmodel Physique kategória. Ugyanakkor itt is nagyon fontos a nőiesség megőrzése, a kisugárzás elengedhetetlen. Számomra ez a kategória a tökéletes. Nagyon fontosnak tartom, hogy a nőiességemet megőrizve tudjak továbbra is versenyezni" - meséli Farkas Gabriella.

Gabriella gyerekkora óta rendszeresen sportol, versenyszerűen kézilabdázott és atletizált, különösen a rövidtávfutásban jeleskedett. Később kipróbálta az úszást, a hosszútávfutást és a teniszt is, de egyikben sem talált akkora motivációt, ami rabul ejtette volna. „2012-ben kezdtem el súlyzós. illetve funkcionális edzésekre járni, melyek nagyon megtetszettek. Ennek köszönhetően egyre komolyabban kezdtem el foglalkozni a testépítéssel, és felmerült bennem a versenyzés lehetősége is.

Ezt követően kerültem kapcsolatba Kökény Bélával, akinek a segítségével teljes erőbedobással készültem a következő tavaszi szezonra."

Forrás: Végh Zoltán

Gabriella kérésünkre arról is beszél, hogy mennyire elégedett saját magával. „Amikor a tükörbe nézek, egy erős nőt látok, akit semmi sem állíthat meg a céljai elérésében. Rengeteget tanultam, fejlődtem a verseny felkészülés alatt, ezt a tudást az életem minden területén kamatoztatni igyekszem. Már csupán ezért megérte számomra. Természetesen van még mit javítanom a fizikumomon,

A felkészülés legkeményebb részének a diétát tartja, mivel így sok finomságról le kell mondania, de a cél érdekében bármit megtesz. „Nyilván hiányoznak az ízek, de a tudat, hogy minden tőlem telhetőt megtettem a tökéletes forma eléréséért, hogy minden egyes nap közelebb és közelebb kerülök a célomhoz, felbecsülhetetlen. Sosem csapnám be magam semmilyen félreevéssel. Hiszem, hogy ez csak így működhet."

Fitt és finom

Zabpelyhes gofri vaníliás túrókrémmel

Hozzávalók:
20 dkg zabpehelyliszt
3 evőkanál kókuszolaj
2 tojás
½ sütőpor
2-3 dl víz
fél doboz cottage cheese
ízlés szerint vanília aroma és édesítő

Elkészítés: A tojásokat ketté választjuk, majd a fehérjét kemény habbá verjük. Ezt követően a sárgájához hozzákeverjük a lisztet a sütőporral, a kókuszolajat, a vizet és az édesítőt. A következő lépésben a tojásfehérje habot óvatosan beledolgozzuk a lisztes keverékbe. Palacsinta tésztánál picivel sűrűbb masszát kapunk, melyet forró gofri sütőben kisütünk. Amíg a gofri sül, a cottage cheese-hez hozzákeverjük a vanília aromát és az édesítőt. Tálalásnál a gofrira halmozzuk a túrókrémet, esetleg gyümölccsel díszíthetjük

És mi az, amit minden esetben szeret? „Ha hiszik, ha nem, az edzőtermi munkában mindent szeretek.

Ilyenkor teljesen kikapcsolok, élvezem a mozgás adta felszabadító érzést."

A boldog győztes Forrás: Solymosi Márton / Pixelmester.hu

Egyetért azzal, hogy Magyarország nagyon sikeres ebben a sportágban, a közvéleményt mégsem sikerült eddig igazán meggyőzni a létjogosultságáról. Úgy véli, sokan nem látják, mi van egy felkészülés mögött, mennyi mindenről kell lemondani, milyen nagy akaraterőre, kitartásra van szükség hozzá. „Nyilván nem mindenki született versenyzőnek, de érdemes lenne a felkészülés hátterében húzódó dolgokra is rávilágítani a hétköznapi ember számára.

csak akarni kell, értem ezt az élet bármely területére. Hiszem, hogy a versenyzők, nem csak a versenyeken, hanem a karrierben, magánéletben és az emberi kapcsolatokban is megállják a helyüket."

A kettős Eb-győzelem után a következő célja a világbajnokság: „Mindenképpen szeretnék kijutni Thaiföldre, és megszerezni a világbajnoki címet. Egy álmom válna valóra."

Gabi fitten tartó gyakorlatsora combra

Nagyon fontos a megfelelő bemelegítés. Erre tökéletes egy kis laza futás és néhány gimnasztikai gyakorlat. Az alábbi gyakorlatokat végezzük 4-5 körben 20 ismétlés számmal.

1. Végezzünk sétáló kitörést.
2. Ezt követően hajtsunk végre bolgár guggolást, kezdők sima guggolást.
3. A padra ülés szintén jól megdolgoztatja a comb feszítő izmait és a farizmot is.
4. Végül helyezkedjünk el hanyattfekvésben és 4-5 körben végezzünk lábtárogatást, hogy megdolgoztassuk a comb belső részét is.

A gyakorlatok elvégzése után ne feledkezzünk meg a nyújtásról, mely segíti az izmok regenerációját, elkerülhetjük az izomlázat és növeli az edzések hatékonyságát is.