Kezdenek felgyorsulni a sprinterek

Allyson Felix, atlétika
CHINA, BEIJING : USA's Allyson Felix competes in a semi-final heat of the women's 400 metres athletics event at the 2015 IAAF World Championships at the "Bird's Nest" National Stadium in Beijing on August 25, 2015. AFP PHOTO / GREG BAKER
Vágólapra másolva!
Fantasztikus eredmények születtek vasárnap Eugene-ben, az amerikai atléták olimpiai válogatóversenyén, amelyen férfi és női 100, illetve 400 méteren, valamint férfi távolban és női magasugrásban is nagyszerű versenyeket láthattak az érdeklődők.

A remek produkciók közül is kiemelkedett Allyson Felixé, a 200 méter olimpiai és a 400 méter világbajnoki címvédőjéé. A még mindig csak 30 éves, ám már 12 éve a sportág legnagyobb sztárjai közé tartozó sprinter ugyanis úgy nyerte meg 49.68 másodperccel, a világ idei legjobbjával az egykörös távot, hogy nagyon komoly bokasérülésből épült fel, még éppen időben.

"Két hónapja még járni sem tudtam, de valahogy sikerült visszajönnöm" - mondta a verseny után Felix, aki már a 2004-es athéni játékokon ezüstérmes volt 200-on, s a legutóbbi, londoni olimpián egyéni aranya mellé 4x100-on és 4x400-on begyűjtött további két győzelmet.

Mögötte Phyllis Francis ért célba másodikként 49.94 másodperccel, Natasha Hastings pedig harmadikként 50.17-tel, azaz ők indulhatnak majd még egyéniben a riói játékokon.

Allyson Felix célja, hogy az egykörös mellett a félkörös távon is induljon Rióban: a női 200 első körét pénteken rendezik majd Eugene-ben.

Merritt és Gatlin idénycsúcsa

A férfi 400 egyszemélyes show-t hozott, a pekingi olimpiai bajnok LaShawn Merritt ugyanis leiskolázta a mezőnyt, és a világon idén először 44 másodpercen belüli futást produkált (43.97 mp). A második Gil Roberts (44.73 mp), a harmadik David Verburg (44.82 mp) lett.

A 100-as vágtázók szintén emlékezetes teljesítményt nyújtottak. A férfiaknál az elmúlt évek leggyorsabbja, a tavalyi vb-n viszont Usain Bolt mögött "csak" második Justin Gatlin esélyeshez méltóan győzött, méghozzá 9.80 másodperccel. A finálé során 1,6 méter/másodperces hátszél fújt, így Gatlin a világranglista élére ugrott. A tavalyi vb-bronzérmes Trayvon Bromell 9.84 mp-cel szerezte meg a második helyet, a harmadik riói induló pedig Marvin Bracy lett, aki 9.98-at futott, s maga mögé utasította az elmúlt időszak két meghatározó vágtázóját, Michael Rodgerst (4.-10.00 mp) és Tyson Gayt (5.-10.03 mp).

Meglepetés nélkül

A nőknél sem született nagy meglepetés, a győzelmet English Gardner szerezte 10.74 másodperces elképesztő idővel (+1,0 m/mp), mögötte pedig a váltóval olimpiai bajnok Tianna Bartoletta, illetve a tavalyi vb-harmadik Tori Bowie ért célba, egyaránt 10.78-as eredménnyel.

Az idei Gyulai István Memorialon is induló Bartoletta már most a válogató egyik legnagyobb nyertesének mondható, ugyanis vasárnap 100 méteren, egy nappal korábban pedig távolugrásban - amelyben világbajnoki címvédő - vívta ki a riói csapattagságot.

A vágtaszámok mellett a női magasugrás és a férfi távolugrás döntőit rendezték meg vasárnap, s különösen utóbbi hozott nagyon rég nem látott színvonalas csatát.

Segített a hátszél

A férfi távolugrókat végig kellemes hátszél segítette, és ezt szinte minden induló remekül kihasználta. A versenyt Jeffery Henderson 8,59 méterrel nyerte meg, a világ idei legjobbja azonban vasárnaptól mégsem az ő, hanem a második helyen végzett Jarrion Lawson nevéhez fűződik, aki 8,58 méteres ugrását megengedett, 1,8 m/mp-es hátszélben teljesítette, míg Henderson 2,9 m/mp-es szélben repült 8,59-ig. A harmadik helyet a londoni olimpián távolban bronz-, míg hármasugrásban ezüstérmes Will Claye szerezte meg 8,42 méterrel - jobb második kísérletének köszönhetően -, mégis ő az igazi vesztese a versenynek, ugyanis eredménye nem hitelesíthető, míg a szintén 8,42-ig jutott, idei fedettpályás világbajnok Marquis Dendyé szabályos körülmények között született. Az amerikai olimpiai kvalifikációs szabályok szerint a hitelesíthető eredmény élvez elsőbbséget a válogatásnál.

Női magasugrásban nem akadt komoly ellenfele a 2012-es fedett-vb győztesének, a 32 éves Chaunte Lowe-nak, aki "rivális nélkül" is 2,01 méteres ranglistaelső ugrással győzött.

Az amerikai válogatási hagyományok szerint az olimpián minden számban a válogató első három-három helyezettje indulhat, amennyiben valamennyiük rendelkezik a szerepléshez szükséges kvalifikációs szinttel.