Kenya magasról tesz a WADA-határidőre

Joy Nakhumicha Sakari, atlétika
Kenya's Joy Nakhumicha Sakari reacts after competing in the women's 400m heats at the athletics event during the London 2012 Olympic Games on August 3, 2012 in London. AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS
Vágólapra másolva!
A Kenyai Olimpiai Bizottság elnöke, Kip Keino szerint az ország az olimpiai részvételt kockáztatja azzal, hogy nem alakítja át szabályzatát a nemzetközi doppingkódexnek megfelelően a WADA által megszabott április 5-i határidőig.

Pénteken véglegesen eldőlt, hogy Kenya nem készül el a doppingellenes rendszerének megreformáláshoz szükséges törvényi szabályozással a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által adott jövő keddi határidőre.

Az új törvényt még ezen a héten el kellett volna fogadnia a parlamentnek, mivel a jövő héttől egy hónapon át nem tartanak ülést, ám ez nem történt meg, mint ahogy azt a képviselőként dolgozó Wesley Korir, a 2012-es Boston Marathon győztese már két hete megjósolta.

Kenya: nem megfelelő

Az atlétikai nagyhatalomnak számító afrikai országot a WADA már tavaly elmarasztalta, és először februárig, majd április 5-ig adott haladékot arra, hogy szabályzatát a nemzetközi doppingkódexnek megfelelően átalakítsa. Az ügynökség jelezte, amennyiben ez nem történik meg, Kenyát a "nem megfelelő" országok közé sorolják be, ami súlyos következményekkel is járhat.

Wesley Korir megjósolta Forrás: Twitter/Wesley Korir

Korir már két hete arról beszélt, hogy nincs esély a határidő betartására, mivel még a törvénytervezet sem készült el.

Zavaros a helyi rendszer

Kenya hosszú ideje áll doppingvádak kereszttüzében, miután a helyi doppingellenőrzések rendszere átláthatatlan és zavaros, ráadásul

a 2012-es londoni játékok óta 40 kenyai atléta akadt fent különböző vizsgálatokon.

Tavalyi sajtójelentések szerint az atlétikai vezetők Kenyában rendszeresen elkenték a pozitív eseteket, vagy segítettek a sportolóknak, hogy kikerüljék az ellenőrzéseket.

Joy Nakhumicha Sakari Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Legutóbb a tavalyi pekingi atlétikai világbajnokságon lebukott két kenyai versenyző, a 400-as Joy Sakari és a 400 gátas Francisca Koki Manunga nyilatkozatai kavartak vihart, mivel mindketten azt állították, Isaac Mwangi, a Kenyai Atlétikai Szövetség ügyvezetője novemberben pénzt kért tőlük azért, hogy mérsékelt büntetést kapjanak.

Lesz eltiltás? Vagy mégsem?

A most várható WADA-büntetés ellenére az ország atlétáinak valószínűleg nem kell az oroszokéhoz hasonló büntetéstől - azaz felfüggesztéstől - tartaniuk, Sebastian Coe, a nemzetközi szövetség elnöke ugyanis márciusban jelezte, hogy a riói játékokról minden bizonnyal nem tiltják el a kenyaiakat.

Ugyanakkor Kip Keino, a Kenyai Olimpiai Bizottság elnöke nem így véli, szerinte az ország igenis az olimpiai részvételt kockáztatja azzal, hogy nem alakítja át szabályzatát az április 5-i határidőig.

– nyilatkozta.

Ez történt Londonban

Kenya négy éve a londoni olimpián két aranyat, négy ezüstöt és öt bronzot nyert, mindet atlétikában. Ezenkívül még két bokszoló, két úszó és egy súlyemelő indult az ország színeiben, egyedül utóbbi, Mercy Apondi Obiero ért el helyezést: a 13. lett a nők 69 kg-os súlycsoportjában.

A kenyai dobogósok, aranyérem:
Ezekiel Kemboi (férfi 3000 méter akadály), David Rudisha (férfi 800 méter)

ezüstérem:
Sally Kipyego (női 10 ezer méter), Priscah Jeptoo (női maraton), Vivian Cheruiyot (női 5000 méter), Abel Kirui (férfi martaton)

bronzérem:
Vivian Cheruiyot (női 10 ezer méter), Abel Kiprop Mutai (férfi 300 méter akadály), Timothy Kitum (férfi 800 méter), Thomas Longosiwa (férfi 5000 méter), Wilson Kipsang (férfi maraton)