Vágólapra másolva!
Bistei Judit számára jobban talán nem is alakulhatott volna a 2015-ös év. A 15 éve működő, Európa-szerte híres ExperiDance tánccsoport az évad legjobb női táncművészének választotta, majd állami kitüntetést kapott művészi és tánckari asszisztensi munkájáért. És ezzel még nem volt vége: az év végén aranyérmet nyert a WBPF világszervezet fitnesz- és testépítő világbajnokságán. De mi tesz akkor, ha a diéta miatt képtelen megtanulni egy táncelemet?

Amikor három éve elkezdett edzőterembe járni, esze ágában sem volt versenyezni, pedig többször leszólítottak a teremben, hogy milyen klassz a fizikuma. Eleinte elzárkózott a gondolattól, egészen addig, amíg a WBPF-világbajnok Csörgő Adriennel kezdett edzeni.

– emlékszik vissza Bistei Judit erre a pillanatra. Pedig tudhatta, hogy nagyon nehéz dolga lesz, hiszen a tánc mellett nem sok szabadideje marad. De azzal is tisztában volt , hogy a fitneszben tanultakat a páros akrobatika során hasznosítani tudja. "A koreográfiáinkban nem ritkán előforduló akrobatikus emelések mindkét féltől elég intenzív izommunkát igényelnek, alapvetően ezért is kezdtem edzőterembe járni. A táncban tanultak pedig nagy segítségemre voltak a legutóbbi versenyemen, a bangkoki világbajnokságon. A gyakorlatom koreográfiájában visszanyúltam a táncban elsajátított motívumokhoz, és a fitneszelemeket ezekkel összekötve jött létre a gyakorlatom."

Fotó: Krasznay Zoltán


Bangkokban a munkának meglett a gyümölcse: első hely a kategóriájában.

A sportmodell és a fitnesz kategória közötti különbség, hogy utóbbiban a versenyzők az úgynevezett testfordulón kívül egy másfél perces zenés szabadgyakorlatot mutatnak be. A sportmodellek között nincsen gyakorlat, csak testforduló, minden versenyző bikiniben vonul fel a színpadra egy pár szabad pózból összeállított kis sétával, és aztán a kötelező pózok bemutatása alapján vetik össze a versenyzők felkészültségét.

Judit fitneszgyakorlata:


"Úgy vélem, az első hely megszerzésében döntő szerepe lehetett a fizikumom mellett a gyakorlatom komplexitásának, mivel egy rövid akrobatikus táncetűdöt, koreográfiát szerettem volna létrehozni, a mozgásstílusok keverésével" – mondta a látványos gyakorlatról Bistei Judit.

Forrás: ExperiDance


Hogy a női csapat minél előkelőbb helyen végezzen, Judit elvállalta, hogy elindul egy másik kategóriában is.

Az Athletic Physique indulói jóval izmosabbak, mint a modellek, de a táncosnő itt is helytállt.

"Sikerült pontot hoznom a csapatnak, 13 versenyzőből a hatodik helyen végeztem. Erre is nagyon büszke vagyok, hiszen ez egyáltalán nem tervezett verseny volt." A pontjaira szükség is volt, a magyar női csapatnak végül sikerült az élen végezni a mezőnyben.

Fitnesz és tánc - jól megfér a két tevékenység egymás mellett Forrás: Bistei Judit,


Állítja, utóbbi kategóriában nem volt fura látni az izmosabb lányokat, hiszen az edzője, Csörgő Adrienn is athletic physique kategóriában lett világbajnok. "Igaz, a vb-győzelme idején még nem ismertem személyesen, de valamennyi viadalom előtt az ő fotóiból nyertem erőt a nehéz pillanatokban. Nem áll szándékomban kategóriát ugrani és erre a szintre építeni az izomzatomat, mert

Csörgő Adriennt a példaképének tartja, nagyon jó a kapcsolatuk. "Amikor megnyertem Hollandiában az Európa-bajnokságot, a reptérről egyenesen a Művészetek Palotájába mentem, mert aznap előadásunk volt az együttessel. Adri megjelent a reptéren egy csokor virággal. Rendkívül emberi gesztusnak tartottam ezt."

Bistei Judit 6th place

Posted by WBPF Hungary on Tuesday, December 22, 2015


A fitneszversenyekre nagyon szigorú diétával és kemény edzésekkel lehet csak felkészülni. Egy állandóan utazó tánccsoport tagjaként ezt nehéz megoldani, de nem lehetetlen. "A versenyidőszakban szokásommá vált, hogy reggel 7 órától edzek, majd megyek a próbára. Annyira megszerettem ezt a napirendet, hogy most már versenyidőszakon kívül is a reggeli edzéseket preferálom."

Forrás: Bistei Judit / Facebook


De mi van akkor, ha az ExperiDance-szel külföldön szerepelnek?

"A turné során nagy segítségemre volt a vezetőnk, Román Sándor. Az utasítására elintézte a turnémenedzserünk, hogy elkészítsék nekem a natúr csirkemellet és rizst salátával a pontosan kimért adagokban, minden napra. Egyetlen alkalom volt, amikor Berlinbe érkezve a szállodában nem tudtak csirkemellet adni, de szerencsére mindenre fel voltam készülve. Vittem magammal elektromos edényt, és abban elkészítettem aznapra a kajámat. Az edzés kicsit komplikáltabb volt, de találtunk a szállodához közel termet, és

Ha ez nem jött össze, a szálloda vagy a színház lépcsőházát kihasználva oldottam meg az edzéseimet. Megpakoltam a hátizsákomat, volt nálam gumiszalag, az edzés nem maradhatott el."

A tánc szeretete

"Hétéves korom óta magyar néptáncot táncolok. Sajószentpéteren kezdtem, később Miskolcon folytattam, majd 15 évesen kerültem be a Magyar Táncművészeti Főiskola néptánc- és színházi tánctagozatára. Onnan pedig egyenesen az ExperiDance-be vezetett az út. Idén az együttes kitüntetett az évad legjobb női táncművészének járó díjjal, ami számomra az egyik legnagyobb szakmai elismerés. Nem sokkal később megkaptam a Magyar Bronz Érdemkereszt állami kitüntetést kiemelkedő művészi és tánckari asszisztensi munkám elismeréseként."


A diéta során, főként a versenyhez közeledve – más versenyzőkhöz hasonlóan – ő is rendkívül ingerlékeny, de igyekszik tudatosan figyelni arra, hogy ne másokon töltse ki a dühét. "Persze, ez nem mindig sikerül, és ha a próbateremben tudok is uralkodni magamon, otthon a párom menthetetlenül kap egy kicsit, de ő már tudja kezelni az ilyen helyzeteket. A legnehezebb az utolsó hét, amikor már nagyon alacsony a szénhidrátbevitel, ilyenkor rettenetesen nehéz a próbateremben koncentrálni,

Később, a diéta után szinte érthetetlennek tűnt, mi volt ebben a nehéz. Ilyenkor úgy osztom be a szénhidrátot, hogy előadás előtt eszem meg, mert a színpad szent és sérthetetlen, bármi legyen is, az előadás nem mehet a diéta rovására."