Ezernél is több sportoló került be az orosz doppinggépezetbe

Misa Alojan boksz orosz doppingbotrány
(FILES) This file photo taken on August 21, 2016 shows silver mealist Russia's Misha Aloian reacting during the medal presentation ceremony following the Men's Fly (52kg) Final Bout at the Rio 2016 Olympic Games at the Riocentro - Pavilion 6 in Rio de Janeiro. Russian boxer Misha Aloian and Romanian weightlifter Gabriel Sincraian were stripped of their Rio Olympic medals on December 8, 2016 after being found guilty of doping, the Court of Arbitration for Sport (CAS) announced. / AFP PHOTO / YURI CORTEZ
Vágólapra másolva!
Több mint ezer orosz sportoló részesült az államilag finanszírozott doppingprogramból, ami 2011-től kezdve négy éven át zajlott.

A most nyilvánosságra került jelentésből az derül ki, hogy

a 2012-es londoni nyári olimpián öt, a 2014-es szocsi téli olimpián négy olyan orosz érmes volt,

aki részese volt a doppingprogramnak. A fejétől bűzlik a hal, szokták mondani, és az intézményesített doppingolásba

az orosz titkosszolgálat is be volt avatva.

A futball sem maradhatott ki

A vizsgálatot a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség által kijelölt Richard McLaren végezte, és a jelentésből az is kiderül, hogy

a doppingolás összesen 30 sportágat érintett,

beleértve a labdarúgást is. Az orosz sportolók doppingmintáit kétféle módon manipulálták: vagy a levett mintákat cserélték ki tiszta mintára vagy pedig a moszkvai doppinglaboratóriumban hamisították meg az eredményeket.

A Rióban ezüstérmet szerző bokszolót, Misa Alojant már megfosztották az érmétől dopping miatt Forrás: AFP/Yuri Cortez

A júliusban kiadott első McLaren-jelentés következtében száznál több orosz sportoló nem indulhatott a riói olimpián, a paralimpiáról pedig a teljes csapatot kizárták.