Egyetlen stadiont sem kell építenie Los Angelesnek az olimpiára

Horizontal
A games of Beach Volleyball takes place in the background as Los Angeles Mayor Eric Garcetti addresses the audience at the Annenberg Beach House in Santa Monica, California on September 1, 2015, after the Los Angeles City Council voted unanimously to go forward with a bid to host the 2024 Summer Olympic Games, prompting the U.S. Olympic Committee to formally name Los Angeles as its official bidder for the athletic spectacle. Among those who addressed the audience besides Mayor Garcetti were sportscaster Al Michaels and former US Olympic Swimmer Janet Evans. AFP PHOTO/FREDERIC J.BROWN / AFP PHOTO / FREDERIC J. BROWN
Vágólapra másolva!
A 2024-es olimpiáért Budapesttel is versenyző Los Angeles 5,3 milliárd dolláros (1564 milliárd forint) költségvetéssel számol, és úgy készül, hogy egyetlen állandó stadiont sem kell felépítenie a játékok megrendezéséhez.

A Los Angeles-i szervezőbizottság pénteken adta ki a tervezett költségvetést, amelynek összege kevesebb mint a fele az idei riói olimpiának, nagyjából a negyede a 2020-as, tokiói - folyamatosan növekvő - költségeknek.

Az 5,3 milliárd dollárba az észak-amerikai nagyváros szervezőbizottsága egy 491 millió dolláros (145 milliárd forint) "vésztartalékot" is beépített az előre nem láthatóan, váratlanul felvetődő költségek fedezésére.

Forrás: AFP/Frederic J. Brown

A Los Angeles-i szervezők szerint a kiszámolt összeg fenntartható és reális, mert a rendezéshez nincs szükség újonnan felépülő, állandó létesítményekre. Infrastrukturális fejlesztésre 1,2 milliárd dollárt szánna Los Angeles, ennek nagy része ahhoz kellene, hogy a meglévő versenyhelyszíneket az olimpiarendezéshez szükséges állapotba hozzák.

A korábban elfogadott költségvetésben szerepelt 200 milliárd dollár értékű, a repülőteret és a közlekedést érintő fejlesztés, amely azonban

nem kapcsolódik közvetlenül az olimpiarendezés költségeihez.

Budapest és Los Angeles Párizzsal versenyez a 2024-es játékok megrendezéséért. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság jövő szeptemberben, Limában dönt a helyszínről.