Schmitt Pál szerint a nagy mágusok ideje lejárt

Schmitt Pál Közéleti személyiség foglalkozása mikrofon MŰSZAKI ESZKÖZ politikus SZEMÉLY TÁRGY Budapest, 2012. május 21.
Schmitt Pál kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó, korábbi köztársasági elnök beszél az Olimpiai Bajnokok Klubjának közgyűlésén Budap
Budapest, 2012. május 21. Schmitt Pál kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó, korábbi köztársasági elnök beszél az Olimpiai Bajnokok Klubjának közgyűlésén Budapesten, a Syma Sport- és Rendezvényközpontban. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Az edzőket is képezni és tovább képezni kell, mondta Schmitt Pál a Magyar Edzők Társasága "Olimpiai értékelés és vitafórum" című rendezvényén.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tiszteletbeli elnöke, a NOB magyar tagja szerint az edzők "aranyat tojó tyúkok", akiket minden körülmények között meg kell védeni.

Egyértelműen sikeresnek minősítette a magyar sport olimpiai szereplését, mert a hatalmas versengésben is képes volt 21 sportágban megszerezni a részvétel jogát - derül ki a jochapress.hu tudósításából. Azt is nyomatékosította, hogy minden edző köteles igénybe venni a szaktudományok nyújtotta segítséget. Példaként említette Kulcsár Győzőt, aki 68 évesen is képes volt beülni a TF-en a hallgatók közé egy minősítés megszerzéséért.

Schmitt Pál Forrás: MTI/Kovács Tamás

"Ma, 76 évesen pedig elfogadja a tudományok kínálta segítségeket, így tett Szász Emese felkészítése során is" - hangsúlyozta Schmitt Pál utalva az első riói magyar aranyérmesre.

Hozzátette: a fiatal és idősebb edzőknek együtt kell dolgozniuk a tudományos ismeretek felhasználásával. Az élversenyzők ma már az emberi teljesítőképesség felső határát közelítik, a sikerekhez elengedhetetlenül szükség van a csapatmunkára. A nagy mágusok ideje végérvényesen lejárt, emelte ki.

Schmitt Pál kényes kérdésként említette az edzők csereberéjét, a magyar vagy külföldi edzőt alkalmazzunk témáját is, majd szembeállította néhány sportág ígéretét és az elért eredményeiket.

Beszélt a magyar sportba 2013 óta beáramlott 24 milliárd forintról is, hozzátéve, hogy három év alatt nem lehet csodát tenni, meg kell várni ennek a finanszírozásnak a gyümölcsét. Végül visszatért a legfontosabbnak tartott témájához, az edzőkérdéshez.

"Arccal az edzők felé! Az edző a siker letéteményese. Az edzőt képeznünk és továbbképeznünk kell, anyagilag meg kell becsülnünk és példaképül kell állítanunk őket a versenyzők elé. Ez nagyon szép és felelősségteljes feladat. Ehhez kívánok sok sikert!" - zárta beszédét.

A vitaindítót követően Szabó Bence, a MOB főtitkára felvezette kollégája, Fábián László szakmai igazgató elemzését. Fábián grafikonok és számhalmazok sokaságát vonultatta fel, de hangsúlyozta, hogy a végleges értékelés még nem készülhetett el, mert a szeptember 30-i határidő ellenére számos szakszövetség még nem adta le önértékelő zárójelentését.

A Testnevelési Egyetem rektora, Mocsai Lajos hozzászólalásában elmondta: a tudományos alapossággal végzendő edzői csapatmunka elengedhetetlen. Mellette Kovács Tamás, korábbi MOB szakmai igazgató és Medvegy Iván, a MOB nyugdíjas főmunkatársa ismertette elemzéseit. A szép számú hallgatóság soraiban ott ült többek között a háromszoros olimpiai bajnok Storcz Botond, valamint a legeredményesebb magyar kajakedző, Fábiánné Rozsnyói Katalin és a világbajnok, olimpiai bronzérmes úszó, jelenlegi szövetségi kapitány, Hargitay András is.