Vágólapra másolva!
Aki ismeri a Ballers (Nagypályások) című sorozatot, amiben Dwayne „A Szikla" Johnson osztogat befektetési tanácsokat amerikaifocistáknak, látja, hogy a rengeteget kereső sportolók közül sokaknak nem az ésszerű gazdálkodás az erősségük. Ezért vannak olyan ügynökségek, akik segítenek például sportolóknak (de zenészeknek és színészeknek is) a megszerzett pénzt megsokszorozni. Többek között így is előfordulhat, hogy egy aktív sportoló más sportágba fektet, de van olyan, hogy a szimpátia és az érdeklődés vezérli őket. Íme néhány példa.

UFC deal

Nyáron a világ vezető ketrecharc-promóteréért, a UFC-ért (Ultimate Fighting Championship) négymilliárd dollárt fizetett a WME-IMG (William Morris Endeavor) ügynökség. Jól szemlélteti, mekkora üzlet a UFC-be fektetni, hogy az előző tulaj Fertita-testvérek 2000-ben kétmillió dollárért vették meg a szervezetet. Persze, rengeteget fektettek be azóta a promócióba, fergeteges gálákat szerveztek, építették a márkát, olyan szabályrendszert alakítottak ki, hogy ne legyen jogi akadálya olyan fontos piacokon gálákat szervezni, mint Las Vegas, Los Angeles és legújabb állomásként New York és a Madison Square Garden.

LeBron James és J.R. Smith (5) ünnepel Forrás: AFP

Sztárok a pénz mögött

Nem akárkiknek lett a négymilliárdos üzlettel UFC-részvénye. A WME-IMG elég „híres" portfólióval rendelkezik.

  • Tom Brady, a New England Patriots (NFL) irányítója
  • Cam Newton, a Carolina Panthers (NFL) irányítója
  • Robert Kraft, a New England Patriots tulaja
  • Marija Sharapova, Serena Williams és Venus Williams

De a névsort tovább erősíti Adam Levine (Maroon5), Anthony Kiedis és Flea (Red Hot Chilli Peppers), Calvin Harris, LL Cool J, Ben Affleck, Sylvester Stallone, Trey Parker (a South Park alkotója), a két talkshow-házigazda, Conan O'Brian és Jimmy Kimmel, vagy Mark Wahlberg, aki a korábban említett Ballers producere is. Elég ütős felsorolás, és nem is teljes. A Beverly Hills-i WME-IMG ügynökség rengeteg híresség pénzügyeit kezeli. Ugye mondanunk sem kell, milyen pozitív hatása lehet annak, ha ennyi celebritás áll egy sportág, egy promóció mellé azzal, hogy a pénzét és az arcát adja hozzá. Dana White, a UFC elnöke nagyon pozitívan nyilatkozott a témában, szerinte sokat profitál még ebből a sportág.

LeBron Liverpoolban, kosaras a NASCAR-ban

Kiemelve Bradyt és Newtont, nekik is jó üzlet az, hogy az őket képviselő cég sportos bizniszbe tette a pénzüket, mert nem titok, hogy a UFC-nek globális céljai vannak, szinte biztos, hogy pár év múlva még többet fog érni.

Az nem olyan meglepő, ha egy dúsgazdag egykori kosaras, többségi tulajdonos egy NBA-csapatban, ahogyan például Michael Jordan a Charlotte Bobcats-ben, de hogy egy aktív játékos angol focicsapatba fektessen, az Észak-Amerikában is hírértékkel bír. Persze ebben is LeBron James a király. Ő nem csak a pályán az egyik legjobb, de az üzleti életben is otthonosan mozog. Az alapfizetése mellett hatalmas pénzeket kaszál a támogatóitól, például a nevével cipőket áruló Nike-val kötött élete végéig szóló szerződése egyedülálló. Van tehát mit elköltenie, és olyan dolgokba is fektet, ami egy amerikai sportolótól szokatlan. Kisebbségi tulajdonos a Liverpool FC-ben, amelyik csapatnak állítólag régóta nagy szurkolója. Ez a profi sport történetének első olyan üzlete, amikor egy csúcson lévő aktív sportoló egy ilyen népszerű és széles körben ismert franchise tulajdonosa legyen. Néha azért el is látogat az Anfield Roadra:

A magyar szurkolóknak talán kevésbé ismert Brad Daugherty neve, pedig egykor Patrick Ewing, David Robinson és Hakeem Olajuwon ellen harcolt a palánkok alatt. Kiváló centere volt a Cleveland Cavaliersnek, de sérülései miatt korán vissza kellett vonulnia. Ő az NBA-pályafutása után NASCAR csapattulajdonos lett, előbb a Liberty Racing, majd a saját neve alatt futó JTG Daugherty Racing vezetői között találtuk meg a nevét. Sőt, a sportág szakértője is az ESPN-en:

Valljuk be a kosárlabda után az autóverseny azért elég éles váltás. Többek között a sportolók más sportba történő befektetéseiről is szó lesz a Sport1-en október hatodikán este 19 órakor látható Trash Talkban. A műsorvezető Szaniszló Csaba Kovács Sándort, Szuper Leventét és Tőrös Balázst mellett ezen túl a jégkorong világkupáról, Lady Gagáról és az NBA, NFL és UFC aktualitásairól is kifaggatja majd.