Dél-Korea is beszállhat a tokiói olimpiába

Thomas Bach, Juriko Koike, NOB, Tokió 2020
International Olympic Committee (IOC) President Thomas Bach (L) smiles beside Tokyo Governor Yuriko Koike after their meeting at the Tokyo Metropolitan Government Office in Tokyo on October 18, 2016. Bach is in Tokyo to look at preparations ahead of the Tokyo Olympic Games in 2020. / AFP PHOTO / TORU YAMANAKA
Vágólapra másolva!
Elképzelhető, hogy a drasztikus költségcsökkentés miatt néhány versenyszámot nem Japán, hanem Dél-Korea rendez majd meg a 2020-as nyári olimpián, írta a Guardian japán forrásokra hivatkozva.

A brit napilap internetes oldala a japán Kyodo News és az Asahi Shimbun értesüléseire hivatkozva azt írta, a kajak-kenu és az evezős versenyek helyszíne Tokió helyett a szomszédos ország egyik városa, Csungdzsu lehet. Amennyiben ez megvalósul, a japán főváros nagy csapást szenved el, hiszen olimpiai pályázatában kompakt játékokat ígért.

Azt, hogy a 31 sportágból 28 küzdelmeit egy nyolc kilométeres sugarú körön belül rendezi meg,

csak a sportlövészet, az öttusa, valamint részben a labdarúgás lesz más városokban.

Később kiderült, hogy a kosárlabda, a tekvondó és a kerékpár színhelye sem Tokió lesz, utóbbinak a 145 kilométerre található Izu ad majd otthont. Izu és Tome 600 kilométerre fekszik egymástól. Legutóbb pedig az evezés és a kajak-kenu mellett a röplabda, az úszás versenyeinek helyszínváltoztatásáról fogalmazódott meg javaslat.

A Guardian szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság azt követően kezdett el gondolkodni a helyszínváltoztatáson, hogy Koike Juriko, a város júliusban megválasztott kormányzója bejelentette, drasztikusan csökkenteni kívánja a 2020-as olimpia költségvetését.

"Amikor két hónappal ezelőtt megnyertem a választást,

- mondta Koike.

Thomas Bach és Koike Juriko Forrás: AFP/Toru Yamanaka

Még a NOB elnöke, Thomas Bach is Japánba utazott, ahol úgy nyilatkozott, a városvezetés hamarosan bemutatja a javaslatait. „Ezeket megvitatjuk, és meggyőződésem, hogy jelentősen alacsonyabb költségekben fogunk megállapodni azoknál, amelyek a sajtóban napvilágot láttak" - közölte a német sportdiplomata.

A legnagyobb vita amiatt van, hogy az új kormányzó szerint felesleges új létesítményeket építeni, ha olcsóbb lenne a már meglévőket felújítani és hasznosítani. Amíg a szervezőbizottság a tokiói evezős és kajakpálya építése mellett érvel, addig Koike Juriko a fővárostól 400 kilométerre lévő Tomét javasolta helyszínnek.

A Mainichi Shimbun állítása szerint a kormány hazudott a NOB-nak a költségeket illetően,

a napilap úgy tudja, a tokiói kormánytisztviselők drámaian alulértékelték az építési költségeket. A szervezőbizottságot vezető Mori Josiro júliusban elismerte, hogy hét ideiglenes olimpiai létesítmény építési költsége a tervezett 690 millió dollárról 2,6 milliárdra nőtt. Az ötkarikás játékok eredetileg 3,5 milliárdra becsült összköltsége várhatóan jóval magasabb lesz.