Kár a gőzért, a NOB elveszítette a doppingellenes harcot

Horizontal SUMMER OLYMPIC GAMES ANTI-DOPING MEASURES CLOSE-UP PRESS CONFERENCE
International Olympic Committee (IOC) executive member and current president of the World Anti-Doping Agency Craig Reedie attends a press briefing during the 129th International Olympic Committee session in Rio de Janeiro on August 2, 2016, ahead of the Rio 2016 Olympic Games. International Olympic Committee chief Thomas Bach on August 2 demanded a sweeping overhaul of the World Anti-Doping Agency (WADA) as Russian appeals against bans mounted just three days from the opening of the Rio Games. / AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Doppingellenes Szervezetek Intézete élesen kritizálta a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, amely - megfogalmazása szerint - elveszítette a doppingellenes harcot.

Az 59 tagszervezetet tömörítő intézet csütörtöki közleménye szerint a NOB cserben hagyta a tiszta sportolókat az augusztusi Rio de Janeiró-i olimpián.

"Szomorú, de ahogyan az 1988-as szöuli olimpia Ben Johnson becstelenségéről maradt emlékezetes,

- áll a nyilatkozatban.

Az államilag támogatott, rendszerszintű doppingolással vádolt oroszokat a NOB nem tiltotta ki az ötkarikás játékokról, ennek egyénenkénti eldöntését a nemzetközi sportági szövetségre hárította, a paralimpián viszont egyetlen orosz sportoló sem vehetett részt.

- olvasható a dokumentumban.

A jelentés

Joseph de Pencier, az iNADO vezetője leszögezte, hogy a NOB-nak teljesen másként kell kezelnie az "orosz kérdést" a 2018-as pjongcsangi téli olimpián. Véleménye szerint megfelelő kiindulási pont lenne, ha a NOB felismerné, hogy az úgynevezett McLaren-jelentés egy jól dokumentált, megbízható vizsgálati anyag.

Richard Pound (középen), Richard McLaren (balra) és Günter Younger, az orosz doppingügyet végül kiborító független vizsgálóbizottság tagjai Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Sven Hoppe

A kanadai jogász által vezetett testület tárta fel az államilag támogatott orosz doppingrendszert, megállapításait a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) is irányadónak fogadta el. Az iNADO most felszólította a NOB tagjait, hogy

a továbbiakban ne támadják a WADA-t,

amiért megrendelte a jelentést.

Mint írják, az informátorok rendkívül fontosak, ezért bátorítani kellene őket, hiszen a WADA függetlensége is a nyomozati tevékenységnek köszönhetően erősödött meg.

Az intézet vezetője felvetette, hogy

a szponzoroknak és a médiumoknak jelentősen hozzá kellene járulniuk a doppingellenes tevékenység népszerűsítéséhez.

Hozzátette: nehéz feladat volt rábírni a változásra az orosz sportolókat és sportvezetőket.

"A doppingellenes tevékenység nem politikai kérdés, hanem az igazi sport lényege" - szögezte le az iNADO.