Tóth Tamás: A legfőbb tanulság, hogy nem kell görcsölni

Tóth Tamás paralimpia 2016
Budapest, 2016. szeptember 20. A Rio de Janeiró-i paralimpiáról hazaérkező, aranyérmes Tóth Tamás úszó a paralimpikonok fogadásán a Liszt Ferenc-repülőtéren 2016. szeptember 20-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Tóth Tamás, a riói paralimpián a magyar küldöttség egyetlen aranyérmét nyerő úszó arról beszélt az Origónak, hogy mi lehet a Vasas riói sikerinek a titka, milyen volt végtaghiánnyal felnőni és igazságosnak tartja-e a paralimpikonok jutalmának csökkentését.

Hogyan éled meg, hogy te lettél a riói magyar paralimpiai csapat egyetlen aranyérmese?

Nagyon jó érzés a csapat egyetlen aranyérmesének lenni, de jobban örültem volna, ha a többieknek is sikerül, sokan közel voltak hozzá, hogy nyerjenek.

A paralimpia előtt felemás hírek érkeztek Rióból, neked hogy tetszettek a körülmények?

Személy szerint meg vagyok elégedve a riói körülményekkel, a sportolókra kiemelt figyelmet fordítottak, pozitív emlékekkel távoztam.

Tóth Tamás Rióból hazatérve, a Liszt Ferenc Repülőtéren Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt


Mennyi néző volt, elégedett voltál a szurkolással?

A brazil ellenfelekkel egy medencében nem volt könnyű, elképesztő szurkolást kaptak a hazai versenyzők. Londonba kicsit több magyar szurkoló tudott kijönni, de itt is kaptam szurkolást a csapattársaimtól. Bízom benne, hogy egyszer majd hazai rendezésű világversenyen tudok úszni, ahol hazai szurkolókkal teli stadionban úszhatok, és átélhetem azt, amit most a brazil paralimpikonok.

Mi volt számodra a paralimpia legnagyobb tanulsága?

Úgy érzem ez a paralimpia ráébresztett arra, hogy nem szabad rágörcsölni a versenyekre, hanem

ha nyugodtan állok hozzá, sikerülni fog, ez is csak egy verseny legyen a sok közül.

Mit gondolsz arról, hogy a paralimpikonok jutalmát megfelezték?

Nem tartom igazságosnak, hogy a paralimpikonok a pekinginél is kevesebb pénzt kapjanak. Bízom benne, hogy a sikereink nyomán lehet változtatás a jövőben.

A 100 méteres hátúszás döntője után Forrás: MTI/AP/Felipe Dana


Mit szóltál ahhoz, hogy klubod, a Vasas az olimpián sokáig az éremtáblázat élmezőnyében volt, aztán a foci NB I-ben is az első helyre állt?

A Vasasban nagyon családias a hangulat, megvan az egység, valószínűleg ennek köszönhetőek az eredmények.

Mennyire volt nehéz végtaghiánnyal felnőni, elfogad a környezeted?

Az épek között nőttem fel, 10 éve úszom velük. Mindig nyitott voltam az emberek felé és ez fordítva is igaz, nekem sosem volt ezzel problémám.

Hogyan tovább most, mik a terveid a sportban, a magánéletben? Mivel foglalkozol?

Szeretnék hosszabb pihenőt és folytatni a főiskolát, amit a paralimpia miatt kicsit szüneteltettem.

El tudod képzelni, hogy Budapest paralimpiát rendezzen?

Nem vagyok gazdasági elemző, hogy meg tudjam ítélni a hatásait egy hazai rendezésű olimpiának és paralimpiának. Azt azonban mindenképp gondolom, hogy javítana nemcsak a mozgássérültek helyzetén, hanem a nyugdíjasok, kismamák közlekedését is könnyebbé tenné az infrastruktura javításával. Persze mint sportoló is szurkolok, hogy sikerüljön.