Szabadlábon a jegyüzérkedéssel vádolt NOB-tag

olimpiai jegyek, Rio 2016
File picture taken on August 8,2016 shows tickets of the Rio 2016 Olympic Games marked with the name of the Olympic Committee of Ireland seized to one of the directors of THG Sports, Irish Kevin James Mallon, displayed during a press conference at the City Police's station in Benfica, north of Rio de Janeiro, Brazil, on August 8, 2016. Patrick Hickey, Europe's International Olympic Committee chief, was arrested on August 17, 2016 in Rio de Janeiro over an alleged international Olympic ticket sales scam, police said .The arrest follows earlier operations by police against what they say is an international ticket scalping ring. / AFP PHOTO / TASSO MARCELO
Vágólapra másolva!
Szabadlábra helyezték Patrick Hickeyt, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ír tagját, de Brazíliát egyelőre nem hagyhatja el. A 71 éves sportvezetőt azért vették őrizetbe augusztus 17-én a Rio de Janeiró-i olimpián, mert két olyan céggel is kapcsolatban állt, amelyek jegyüzérkedéssel hozhatók összefüggésbe.

Hickeyt előbb előállították egy hotelben, majd rosszul lett és kórházba kellett szállítani. Amikor egészségi állapota megengedte, előzetes letartóztatásba került.

A brazil hatóságok kedden közölték, hogy óvadék ellenében szabadlábra helyezték, de mivel az ügyben még tart a nyomozás, az illetékes bíró úgy döntött, hogy bevonja az útlevelét és a sportdiplomata nem hagyhatja el az országot.

Forrás: AFP/Tasso Marcelo

Hickey a botrány kirobbanása után lemondott a nemzetközi olimpiai mozgalomban betöltött minden tisztségéről, így a Ír és az Európai Olimpiai Bizottság elnöki posztjáról, a NOB végrehajtó bizottsági tagságáról, valamint a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetségének alelnöki posztjáról.

Rajta kívül hat személy útlevelét vették el a brazil hatóságok, melyek számítógépeket, mobiltelefonokat és belépőket is lefoglaltak.

A 13 gyanúsított részt vett mintegy ezer belépő túlárazásában, amelyek értékesítéséből 10 millió realos (868,8 millió forint) haszonra tehetett volna szert, miközben a terjesztő THG Sports elnevezésű cég nem volt jogosult az olimpiai jegyek forgalmazására.