Nem hajlandó állva hallgatni a himnuszt az amerikai NFL-es

San Francisco 49ers Colin Kaepernick NFL amerikaifutball
SANTA CLARA, CA - AUGUST 26: Quarterback Colin Kaepernick #7 of the San Francisco 49ers throws a pass against the Green Bay Packers in the first half of their preseason football game at Levi's Stadium on August 26, 2016 in Santa Clara, California. Thearon W. Henderson/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Nagy botrány lett abból, hogy Colin Kaepernick, a San Francisco 49ers amerikaifutball-játékosa nem állt fel, amikor a stadionban eljátszották az Egyesült Államok himnuszát. Azt mondta, a színes bőrű kisebbségekkel, különösen a feketékkel szembeni atrocitások ellen tiltakozott. A szurkolók ki vannak akadva, a mezét égetik.

A San Francisco 49ers-Green Bay Packers NFL-előszezonbeli mérkőzésen kiderült, hogy Colin Kaepernick, a csapat irányítója nem véletlenül nem állt fel egy korábbi meccsen, amikor megszólalt az amerikai himnusz. A 49ers quarterbackje most is tüntetően ülve maradt, és a meccs után meg is magyarázta, mi állt a döntése mögött – írja az NFL hivatalos oldala.

Egy híradós beszámoló az esetről:

"Nem fogok felállni és megtisztelni annak az országnak a zászlaját, ahol elnyomják feketéket és a színes bőrűeket" – mondta Kaepernick. Ezzel nyilvánvalóan arra utalt, hogy az utóbbi hónapokban gyakori volt az USA-ban a feketékkel szembeni, indoklatlannak tűnő rendőri erőszak, emiatt több helyen összecspások voltak a rendőrök és a tiltakozók között.

Kaepernick a meccsen Forrás: AFP/2016 Getty Images/Thearon W. Henderson


A csapat és a liga is hivatalos közleményt adott ki az ügyben, mindkettő azt írta, hogy a felállás a himnusz idejére nem kötelező,

a gesztust a véleménynyilvánítása szabadsága megnyilvánulásának tekintik

a vezetők. Ugyanezt mondta Chip Kelly, a csapat vezetőedzője.

Sok szurkoló viszont felháborodott azon, hogy Kapernick nem tisztelte meg a hímnuszt azzal, hogy feláll. Fújoltak, amikor pályára léptek és az interneten is számos sértő kommentett kapott. Egyesek videókat töltöttek föl arról, ahogy elégetik a játékos mezét.

#SanFrancisco49ers fan burns #ColinKaepernick jersey

Don Dinero (@dinero717) által közzétett videó,

Kaepernick nem az első amerikai sportoló, aki felemeli a szavát az ügyben. Korábban Dwyane Wade, Chris Paul, LeBron James, Carmelo Anthony és a WNBA több sztárja is így tett.