Könnyít Szocsi hitelén az orosz állam

Szocsi téli olimpia, megnyitó
RUSSIAN FEDERATION, Sochi : The Olympic rings are presented during the Opening Ceremony of the Sochi Winter Olympics at the Fisht Olympic Stadium on February 7, 2014 in Sochi. AFP PHOTO / DAMIEN MEYER
Vágólapra másolva!
Oroszország állami fejlesztési bankja meghosszabbítja a 2014-es szocsi téli olimpiához kapcsolódó hiteleinek lejáratát, valamint csökkenti azok kamatát is, hogy segítsen a kölcsönt felvevőknek törlesztési kötelezettségeik teljesítésében.

A veszteségtermelő olimpiai projektek finanszírozásában élenjárt a Vnyesekonombank ( VEB), amely az ukrán válság miatt Oroszországra kivetett nyugati szankciók következtében nem tud hozzáférni a nemzetközi tőkepiacokhoz. Az orosz kormány becslése szerint a pénzintézetnek 1200 milliárd rubel (18,7 milliárd dollár) állami támogatásra lehet szüksége.

Az átütemezésben érintett olimpiai hitelek összege 200 milliárd rubelt tesz ki.

Alekszej Uljukajev gazdaságfejlesztési miniszter csütörtökön újságírók előtt kijelentette, hogy a VEB-nek jövőre 260 milliárd rubeles állami támogatásra lehet szüksége, hogy vissza tudja fizetni külföldi hiteleit.

A múlt hónapban Anton Sziluanov pénzügyminiszter még arról beszélt, hogy a pénzintézet jövőre 150 milliárd rubeles költségvetési támogatást kap, ugyanannyit, mint az idén.

Nem volt olcsó Forrás: AFP/Damian Meyer

Dmitrij Medvegyev kormányfő, a VEB felügyelőbizottságának elnöke kijelentette: a bank 2021-ig szóló új stratégiájának tervezete megfelelő alap a vitára, de tovább kell rajta dolgozni, hogy szeptember elején el tudják fogadni. Arra kell törekedni, hogy

a Vnyesekonombank ne annyira hitelezőként, mint inkább közvetítőként képjen fel,

azaz segítenie kell a vállalkozásoknak üzleteket kötni, és a projekthez forrásokat vonzani a kereskedelmi bankoktól és a tőkepiacról. Medvegyev ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a változások mellett a VEB megtartja stratégiai célját, továbbra is támogatja az orosz gazdaságot.

A felügyelőbizottság jóváhagyta a menedzsment azon előterjesztését, hogy adják el a VEB Gazprom-részvényeit. Uljukajev közlése szerint a vevő maga a gázipari vállalat lehet. A szorult helyzetben lévő Vnyesekonombank fontolgatja más eszközök eladását is, ideértve a moszkvai értéktőzsdében birtokolt több mint 8 százalékos tulajdoni hányadát.