Rióban is gond van a 4-es metróval

Rio Olimpia
Municipality workers remove thousands dead fish from the shores of the Guanabara Bay near the international airport in Rio de Janeiro, Brazil, on February 26, 2015. The sailing competitions of the 2016 Olympic Games will take place in the Guanabara bay. AFP PHOTO / Christophe Simon / AFP / CHRISTOPHE SIMON
Vágólapra másolva!
Napokkal a riói olimpia kezdete előtt fog csak megnyílni a brazíliai metropolisz 2016-os olimpiai játékokra ígért új metróvonala, amely azonban csak fél kapacitással fog működni - jelentette be pénteken Rodrigo Goulart, Rio de Janeiro szövetségi állam közlekedési minisztere.

A 4-es vonal 16 kilométeres meghosszabbításának teljes egészében működnie kellett volna az augusztus 5-én kezdődő olimpia idejére. Késedelmes megnyitását augusztus elsejére tervezik, ami nem jelent gondot - közölte az illetékes.

"Garantálom a 4-es vonal biztonságos működését annak megnyitásától.

- magyarázkodott a tárcavezető. Kezdetben csak az olimpiai rendezvények résztvevői használhatják a 4-es metrót, illetve azok, akiknek jegyük van valamelyik versenyre. A vonal a Copacabana déli térségét és Ipanemát köti össze a szomszédos térségekkel.

Van még mit csinálni Rióban Forrás: AFP/CHRISTOPHE SIMON/Christophe Simon

Remények szerint a nagyközönség a szeptemberi paralimpiai játékok után veheti birtokba a vonalat, amely addig napi mintegy 11 ezer embert fog szállítani - mondta a miniszter. Problémák voltak az építkezés finanszírozásával, a kivitelezés ideje is szűkös volt, de a metrót át fogják adni - tette hozzá.

A metróvonal megépülése a riói infrastrukturális beruházások egyik kulcsfontosságú ígérete volt a városlakók számára. Ám csakúgy, mint a szennyvízcsökkentésre tett ígéret a vitorlásversenyek helyszínén, ez sem a tervek szerint alakult. A késedelem emlékeztet a 2014-es brazíliai futball-világbajnokságra, amikor számos stadion megépítése elhúzódott, és több közlekedési projekt egyáltalán nem készült el - vélik megfigyelők.