Vágólapra másolva!
Dudás Miklós kajakos vagy épp Marija Sarapova teniszező esete után, 99 nappal a riói játékok előtt, nem árt tisztában lenniük a sportolóknak a doppingellenes szabályokkal. Minden magyar olimpikonnak kötelező részt vennie a Magyar Antidopping Csoport felkészítésén.

Csak az a sportoló vehet részt a riói olimpián, aki sikeres vizsgát tett a Magyar Antidopping Csoportnál, a csütörtökpénteki konferenciája zárásaképp. A résztvevő olimpikonokhoz, sportvezetőkhöz, edzőkhöz eljuttatott Nemzetközi Doppingellenes Szabályzat a teljes 2016-os tiltólistát tartalmazza, a sportolók majdnem száz oldalon keresztül böngészhetik, hogy amit esetleg szednek, annak a készítménynek a hatóanyaga rajta van-e a tiltott gyógyszerek január 1-jétől érvényes listáján.

A kiadvány ismerteti a minden esetben – versenyen és azon kívül is – tiltott szerek és módszerek listáját, de az is kiderül, hogy

vannak olyan szerek, amelyek csak bizonyos sportágakban tiltottak.

Legendás kép a vízipipázó Michael Phelpsről Forrás: News of the World


Ilyen, például, az alkohol, mely a repülősportokban, az íjászatban, a motorcsónak- és az autóversenyeken tiltott. Érdekes, hogy motorozás a Nemzetközi Motorverseny Szövetség kérésére kikerült ebből a körből. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) ugyanis elfogadta, hogy a szövetség

a saját szabályzatában rendelkezik az alkohol használatáról.

A kannabionoidok – ezek közé tartozik a marihuána hatóanyaga, a THC – pedig csak verseny közben tiltott.

A WADA a cigi és a kávé egy-egy hatóanyagán is rajta tartja a szemét Forrás: Dreamstime


A Magyar Antidopping Csoport mégis azt tanácsolja minden sportolónak, hogy soha ne használja ezeket a szereket. "Minden sportolónak tisztában kell lennie azzal, hogy a kannabinoidok a gyakori vagy ismételt használat esetén a zsírszövetben elraktározódhatnak, és hetekkel a használat után is

Lehetnek olyan esetek, amikor például hirtelen fogyást követően a zsírszövetben tárolt metabolit kimutatható, még akkor is, ha a közelmúltban nem használták ezeket az anyagokat" – emlékeztet a MACS.

Ráadásul a THC illegális is.

Olimpiai bajnokból a marihuána nagykövete

A kanadai hódeszkás, Ross Rebagliati 1998-ban első lett a téli olimpián. Elvették az aranyérmét, amikor a doppingvizsgálat THC-t talált a szervezetében, de hamarosan visszakapta, mivel a THC akkor még nem volt rajta a tiltott szerek listáján. Később alapított egy gyógyászati marihuánával foglalkozó céget, Ross' Gold néven.

"Legyen szó síelésről, snowboardozásról, kerékpározásról vagy edzőtermi erősítésről, a marihuánahasználat lendít formába. Olyan zónába kerülök tőle, amely révén 110 százalékot leszek képes nyújtani" – nyilatkozta egyszer.

A szabályok azóta szigorodtak, Nicholas Delpopolo, például, nem volt olyan szerencsés, mint Rebagliati. Az amerikai dzsúdóst marihuánahasználat miatt zárták ki a 2012-es olimpiáról, bár a versenyből addigra már kiesett.

További kockázat, hogy számos legális, THC-t elvileg nem tartalmazó kendertermék alkalmazása esetén "nem kizárható a pozitív vizsgálati eredmény" – figyelmeztet a MACS.

A sportolók elvileg dohányozhatnak és kávézhatnak, ám a WADA rajta tartja a szemét – többek között – a két élvezeti szer hatóanyagán, a nikotinon és a koffeinen. Elsősorban azonban a nagy mennyiségű bevitel hatásaira kíváncsi.

A meldonium január 1. óta tiltólistás, lett is nagy kalamajka Forrás: RIA NovostiPavel Lisitsyn


A WADA létrehozott egy monitoringprogramot a tiltólistán nem szereplő, de potenciálisan telejsítményfokozó szerek használatának követésére, hogy észlelni tudja a visszaélésszerű felhasználást. Korábban a koffein tiltólistás volt egy bizonyos mennyiség felett, ma azonban már nem az, mert a nagy mennyiségű bevitel bizonyíthatóan nem javítaná a teljesítőképességet.

A meldonium nevű szívgyógyszer használhatósága, például, épp ennek a programnak esett áldozatul tavaly. A vegyületet

levették a monitoringprogramból, és átkerült a tiltott szerek listájába.

Az első nagy lebukás Marija Sarapováé volt.

A WADA meldoniumügyben nemrég engedményt tett: azok a sportolók, akik március 1-je előtt buktak le a meldoniummal, és mintájukban alacsony volt annak értéke, mentesülnek az eltiltás alól. Az ügynökség a döntést azzal magyarázta, hogy a jelenlegi módszerekkel nem lehet meghatározni, mennyi idő alatt ürül ki a szervezetből a szer, azaz nem tudni, hogy január 1-je előtt vagy után szedett belőle a versenyző.