Berobbant a vitorlázósportba a 18 éves magyar lány

Érdi Mária
Balatonfüred, 2013. szeptember 3. Érdi Mária ifjúsági vitorlázó világbajnok Balatonfüreden 2013. szeptember 3-án. Az ifjúsági vitorlázók Newportban (USA) megrendezett Byte C II-es világbajnokságán a lányoknál Érdi Mária győzött, így sikeresen kvalifikálta magát az ifjúsági olimpiára, amelyet 2014. augusztus 16. és 28. között rendeznek a kínai Nancsingban. MTI Fotó: Turcsi Gábor
Vágólapra másolva!
A húsz között akar végezni a riói olimpián a vitorlázó Érdi Mária, akinek célja négy év múlva Tokióban már a pont- vagy éremszerzés lehet.

A 18 éves versenyző meglepetésre szerzett kvótát április 1-jén a mallorcai kvalifikációs versenyen Laser Radialban, ahogy fogalmazott, saját várakozásait is felülmúlva. Amint a pénteki sajtótájékoztatón elmondta, ebben nagy szerepe volt új edzőjének, a négy olimpián is szerepelt osztrák Andreas Geritzernek.

2013-ban megnyerte az ifivébét Forrás: MTI/Turcsi Gábor

"Azt hiszem, életem egyik legkeményebb négy hónapja következik" - fogalmazott az ötkarikás felkészülésről Érdi Mária. "Talán az egyik legfontosabb lesz most a tapasztalatszerzés, de természetesen mindent bele fogok adni, hogy a legjobban teljesítsek.

Aztán a riói tapasztalatokkal és rengeteg fejlődéssel négy év múlva már a pont- és az éremszerzés lehet a cél."

Forrás: MTI/Turcsi Gábor

Érdi a riói játékokig a franciaországi Hyeres-ben és az angliai Weymouthban indul Világkupa-versenyen.

Az olimpia azért is nagy kihívás lesz számára, mert

a hajóosztályban nagyon fiatalnak számít,

a mezőny legjobbjai 28-30 évesek.

Érdi Mária viszonylag későn, 14 évesen kezdett vitorlázni, de korosztályos versenyeken így is sikert sikerre halmozott: négyszeres ifjúsági világbajnok, ifjúsági Európa-bajnok, háromszoros magyar bajnok a felnőttek között, és ugyanennyiszer választották meg Magyarországon az év női vitorlázójának.

Forrás: MTI/Turcsi Gábor

A sajtótájékoztatón támogatási szerződést írt alá a fiatal vitorlázó a Sennebogen céggel, amelynek tulajdonában van a 300 hajóhellyel rendelkező balatonfüredi Hajógyári kikötő. Michael Seiferling, a csoport magyarországi leányvállalatának ügyvezetője egy kulcsot nyújtott át Érdi Máriának, ezzel jelezve, hogy a kikötő mindig otthonként várja.

Forrás: Magyar Vitorlás Szövetség