Vágólapra másolva!
Vitalij Mutko orosz sportminiszter szerint az ország atlétáinak erkölcsi joguk, hogy indulhassanak az augusztusi riói olimpián, és biztos, hogy nem bojkottálják az ötkarikás játékokat.

Mutko a német Der Spiegel című lap szombati számában elmondta, az orosz vezetés mindent megtett annak érdekében, hogy a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) visszaállítsa az orosz szövetség (VFLA) tagságát, amelyet a 2014-ben kirobbant doppingbotrány nyomán tavaly novemberben függesztett fel. Hangsúlyozta: atlétáiknak erkölcsi joguk, hogy ott lehessenek Rióban.

Június közepére várható a végleges döntés

Arra a kérdésre, hogy ha mégsem vehetnek részt az olimpián az orosz atléták, akkor a teljes orosz delegáció bojkottálja-e a játékokat, nemmel felelt. Az IAAF fél évvel ezelőtti határozata alapján az orosz atléták jelen állás szerint nemzetközi versenyeken nem vehetnek részt, csak hazai viadalokon szerepelhetnek. A végleges, olimpiai indulást érintő döntés június közepére várható.

A német állami televízió (ARD) - részben titokban rögzített - anyagai az IAAF számára bizonyítékként szolgáltak arra, hogy az államilag támogatott doppingrendszer, a pozitív tesztek eltitkolása és a korrupció is hozzájárult az orosz sportolók eredményeihez. Moszkva előbb visszautasította a vádakat, ám később folyamatosan jelentették be ismert és sikeres, olimpiai és világbajnok atléták doppingvétségeit és büntetéseit.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) vizsgálóbizottsága tavaly azt állította, hogy az orosz kormány megfélemlítette a moszkvai laboratóriumot, amely Mutko nyomására bizonyos doppingmintákat manipulált. Mutko válaszul felvetette a doppinglabor finanszírozásának beszüntetését, és közölte, hogy az 1400 doppingminta megsemmisítése, amelyet felróttak nekik, egy korábbi WADA-körlevél nyomán történt.