A doppingvádak sem ijesztették meg a sztárfutókat

Marius Kipserem, atlétika, futás, maratonfutás
Marius Kipserem from Kenya crosses the finish line to win the men's race of the Rotterdam Marathon in Rotterdam, April 10, 2016.
Vágólapra másolva!
A kenyai Marius Kipserem, illetve az etióp Leterbrhan Gebreslasea nyerte meg vasárnap a Rotterdam Marathont.

A férfiaknál Kipserem 2:06:11 órás idővel ért célba, megelőzve az etióp Solomon Deksisát és a kenyai Geoffrey Kiruit. A pekingi olimpián bronzérmes etióp favorit, Tsegaye Kebede csak ötödik lett.

A nőknél a 2:26:15 órával győztes Gebreslasea mögött honfitársa, Sutume Asefa Kebede és a kenyai Rebecca Korir végzett dobogós helyen.

Marius Kipserem Forrás: AFP

A két nemzet sikere azért is érdekes, mert az oroszok után a két afrikai ország atlétái kerültek a WADA fókuszába. Kenyában a 2012-es londoni játékok óta 40 atléta akadt fent különböző vizsgálatokon, de március elején kilenc etióp atlétával szemben is doppingvádak merültek fel.

„Most Kenya és Etiópia került fókuszba, közép- és hosszútávfutásban ők adják az élmezőny jelentős részét, miközben mindkét helyen gyerekcipőben jár a doppingellenőrzés. A doppingellenőröknek már a bejutás és a biztonságos túlélés sem egyszerű, a WADA is csak vakarja a fejét. A kenyai, etióp sztárokat azért meg lehet találni, de nemzeti szinten gondok vannak, legutóbb 40 kenyai bukott meg” – nyilatkozta még márciusban az Origónak Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője.

Rotterdam Marathon

Eredmények, férfiak:

1. Marius Kipserem (kenyai) 2:06:11 ó
2. Solomon Deksisa (etióp) 2:06:22
3. Geoffrey Kirui (kenyai) 2:07:23

nők:
1. Leterbrhan Gebreslasea (etióp) 2:26:15
2. Sutume Asefa Kebede (etióp) 2:28:04
3. Rebecca Korir (kenya) 2:29:16