Vágólapra másolva!
Hiába nyert jogerősen pert egy magyar bíróságon, nagyon kevés esélye van annak, hogy a doppingvétség miatt másodszor is eltiltott Fazekas Róbert diszkoszvető versenyengedélyt kapjon még a riói olimpia előtt – ez derül ki az Origo által megkérdezett sportjogászok helyzetelemzéséből. Fazekas mindenesetre végrehajtást kért, közben a nemzetközi szövetség vizsgálja az ügyét. 

Fazekas Róbert a minap végrehajtást kezdeményezett a bíróságon a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) ellen a versenyengedélyének kiadása érdekében – közölte az Origóval Czeglédy Csaba, az atléta jogi képviselője. Érdekes kérdés, hogy egyáltalán megindulhat-e a végrehajtás a szövetség ellen, a Fazekas eltiltásának csökkentéséről rendelkező novemberi ítélet ugyanis a MASZ-t nem kötelezi semmire.

Soron kívül tárgyalja a Kúria

Mint az Origo beszámolt róla, a 2004-es athéni olimpián, majd a 2012-es londoni játékok előtt doppingvétségen ért sportoló eltiltása egy tavaly novemberi ítélet szerint 2015 júliusában lejárt. Így elvileg elindulhatna a riói olimpián, de a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) nem hajlandó kiadni a versenyengedélyét arra hivatkozva, hogy ez a nemzetközi szövetség (IAAF) szabályaiba ütközne. Emellett a szövetség felülvizsgálati kérelemmel a Kúriához fordult. A testület úgy döntött, soron kívül tárgyalja az ügyet – de ez is eltarthat akár hónapokig.

Fazekas Róbert verseny közben Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Ha a szövetség szembeszállna az IAAF-fel, akkor ezért szankcionálható lenne, így akár az összes magyar atléta olimpiai indulási joga veszélybe kerülhetne – mondta kérdésünkre Neszmélyi Emil ügyvéd, a Magyar Sportjogásztársaság elnökségének tagja.

„A másodfokú bírósági ítéletek jogerősek és végrehajtandók. Ezzel viszont jelen eset vizsgálata nem lehet teljes, ugyanis az IAAF a tagállami bírói fórumok helyett a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) eljárását tekinti irányadónak” – mondta az Origónak Neszmélyi Emil.

A probléma tehát valójában az, hogy az IAAF nemzetközi szervezetként

egyáltalán nem köteles figyelembe venni egy magyar bíróság döntését.

„Szerencsés lenne, ha ezt a joghézagot a hazai jogalkotás azzal tömné be, hogy az ilyen eljárásokra kötelező irányként megjelöli a jogalkalmazás számára a nemzetközi sportági szövetségek által elfogadott bírói fórum igénybevételét. Ez jelenleg a CAS” – mondta Neszmélyi.

Az államtitkárság szerint minden rendben

Megkérdeztük az Emberi Erőforrások Minisztériumát, nem érzi-e a tárca szükségesnek, hogy a jogalkotó orvosolja a problémát, kiderült azonban, hogy merőben másként látja a helyzetet. A sportért felelős államtitkárság szerint „joghézagról szó sincs”, mivel a doppingellenes tevékenység szabályairól szóló kormányrendeletből és a Magyar Antidopping Csoport (MACS) szabályzatából egyértelműen kiderül, hogy doppingvétséget megállapító határozat ellen a CAS-hoz lehet fellebbezni.

Az említett dokumentumokban valóban ez áll, csakhogy

a sporttörvényben valami egészen más.

Az kimondja, hogy ilyen ügyben a sportoló nemcsak a CAS-hoz, hanem bírósághoz is fordulhat. Márpedig a törvény magasabb rendű jogszabály, mint a kormányrendelet, nem beszélve a MACS szabályzatáról. Az államtitkárság erre a felvetésünkre azt válaszolta, „valamennyi magyar állampolgár alapvető joga bírósághoz fordulni, függetlenül a bíróság típusától”.

hiszen nemcsak a sporttörvényben van benne, hogy bírósághoz is fordulhat a sportoló, hanem magában a Fazekas Róbert eltiltásáról rendelkező 2012-es határozatban is” – reagált minderre Czeglédy Csaba.

Kép az athéni olimpiáról Forrás: AFP/Eric Feferberg

„Ha nem rögzítené a sporttörvény, hogy bírósághoz is lehet fordulni, nem lenne semmilyen probléma„ – erősítette meg az Origónak Nemes András ügyvéd, sportjogász. „Ez látszólag jogfosztás lenne, de

Doppingügyben zéró tolerancia van, nem létezik az ártatlanság vélelme, ami tényleg igazságtalan, de a sportoló a részvételével elfogadja, hogy aláveti magát a különleges szabályoknak” – magyarázta Nemes András.

Egyetértett azzal, hogy a MASZ keze meg van kötve, nem tehet mást, csak amit az IAAF mond neki. „Nagyon sajnálom Robit, de a játékszabályokat ő nem tartotta be azzal, hogy a polgári bírósághoz fordult” – tette hozzá Nemes András, aki személyesen ismeri Fazekast, hiszen a 2004-es doppingügyben egy ideig ő képviselte.

A WADA még nem is tud róla

Megkerestük az ügyben érintett két nemzetközi szervezetet. Az IAAF-től Chris Turner kommunikációs igazgatóhelyettes azt írta, hogy az orvosi és doppingellenes osztály már tud Fazekas ügyéről, de jelenleg vizsgálják, ezért nem kívánja kommentálni.

Ben Nichols, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) kommunikációs menedzsere ugyanakkor azt válaszolta, hogy a WADA az ítéletről még nem értesült, csak arról, hogy Fazekas szeptemberben kérvényezte az eltiltása csökkentését a WADA új, tavaly életbe lépett szabályai alapján.

A CAS-hoz már nem fordulnak

Erre a kérvényre egyébként akkor azzal reagált a MACS, hogy meg kell várni a folyamatban lévő bírósági eljárás végét. Az eljárásnak vége, most viszont már Fazekas érzi fölöslegesnek a doppingeljárás újrakezdését, hiszen jogerős bírósági ítélet mondja ki, hogy fél éve nem áll eltiltás alatt – mondta az Origónak Czeglédy Csaba.

Arra a kérdésünkre, hogy nem fontolják-e meg a CAS-hoz fordulást az olimpiáig hátralévő időben, Czeglédy azt írta, nem lehetséges ugyanazt az ügyet megtárgyaltatni egy másik jogi fórumon.