Az olimpiai bajnok beismerte, hogy doppingolt

Ria Stalman
Ria Stalman elismerte: szteroidokkal doppingolt
Vágólapra másolva!
Az 1984-es Los Angeles-i olimpia holland női diszkoszvető bajnoka, Ria Stalman beismerte, hogy pályafutása késői szakaszában doppingolt.

"Karrierem utolsó két és fél évében kis dózisban használtam anabolikus szteroidokat, 5-10 milligrammot naponta" - mondta a ma 64 éves nehézatléta. "Ez akkor is tiltott volt, de rizikó nélkül csinálhattam az edzések során, mivel akkor nem voltak versenyen kívüli ellenőrzések."

Ria Stalman elismerte: szteroidokkal doppingolt Forrás: AFP

Stalman 65,36 méteres dobással győzött Los Angelesben, fél méterrel megelőzve az ezüstérmes amerikai Leslie Denizt és közel két méterrel túlszárnyalva a harmadikként végzett román Florenta Craciunescut. Nem sokkal az ötkarikás játékok után visszavonult, és 1984-ben az év sportemberének választották Hollandiában.

A kelet-európaiakkal nem lehetett versenyezni

Az egykori diszkoszvető szerint azért nyúlt tiltott szerekhez, mert rájött, hogy nem tud versenyezni a sokkal erősebb kelet-európai riválisokkal.

"Ki akartam jutni az olimpiára. Az egyéni csúcsom 56 méter volt. A bemelegítéskor sétálgattam a kétajtós szekrények között, akik 15 méterrel elvertek. Azt kérdeztem magamtól, mit tehetnék, hogy legyőzzem őket az olimpián. Arra gondoltam, ha nem tudod legyőzni őket, akkor csatlakozz hozzájuk. Ezt tettem" - mondta Stalman.