Miklós Editnek a dobogó a célja

Miklós Edit akció bukósisak felirat FOTÓ FOTÓ ÁLTALÁNOS FOTÓTÉMA Közéleti személyiség foglalkozása ÖLTÖZÉK KIEGÉSZÍTŐ rajtszám sportoló SZEMÉLY St. Moritz, 2015. január 24.
Miklós Edit az alpesi sí Világkupa St. Moritzi versenye női lesiklásának 2015. jan
St. Moritz, 2015. január 24. Miklós Edit az alpesi sí Világkupa St. Moritzi versenye női lesiklásának 2015. január 24-ei futamában. (MTI/EPA/Gian Ehrenzeller)
Vágólapra másolva!
Nagyon érdekes és izgalmas versenyre számít Miklós Edit az ausztriai Zauchensee-ben, ahol szombaton a női alpesi sízők világkupa-sorozatának következő lesikló viadalát rendezik rövidített pályán. A síelő a szezon végén szeretne a legjobb 15-ben lenni, de eközben újra fel akar állni a dobogóra is. Az Origónak mesélt a szezonjáról.

Az első tízben szeretne végezni Miklós Edit az ausztriai Zauchenseeben a hétvégi sí-világkupa versenyen - mondta az Origónak a versenyző, aki szerint az átlagosnál rövidebb pálya kedvezhet neki a versenyen. A versenyző arról is beszélt, hogy az idei világkupa viadalokon összessítésben a legjobb 15 a célja.

Mindenhol kevés a hó

"Az utóbbi hetek azzal teltek hogy megfelelő edzőpályát találjunk, mivel Európában kevés a hó. Más versenyző is ilyen helyzetben volt úgyhogy a hóhiányból senkinek nem származott komoly hátránya" - mondta Miklós Edit, aki bízik benne, hogy mivel edzésről edzésre egyre jobb teljesítményt nyújt így a versenyen lesz a legjobb formában.

Miklós Edit optimista a verseny előtt Forrás: Miklós Edit (Facebook)


Az Origo kérdésére azt is elmondta, hogy a versenyek előtt mindig felveszi a keresztfiától kapott kabalasapkàt, ami már sok szorszerencsét hozott neki. Erre szüksége is lehet, mert a magyar síző a 19 órakor tartott sorsoláson a 13-as rajtszámot kapta.

Tizenhármassal sem lesz gond

"Egy kicsit babonás vagyok, de ezúttal nem idegenkedem ettől a számtól. A mostani szezonban Val d'Isere-ben az egyik edzésen is mentem már 13-assal és nem volt semmi gond" - mondta Miklós Edit a sorsolást követően.

Zauchenseeben egyébként nagyon enyhe az idő, így a pályán műhó készült, a hőmérséklet este is éppen csak fagypont alá csökken. A versenyre sok magyar szurkoló is érkezett, akik egyelőre Miklós edzéseredményének örülhetnek: a csütörtöki első edzés jól sikerült, és 20. lett, a pénteki tréningen ráadásul sikerült javítania, így végül a 11. helyen zárt.

Előny lehet a rövid pálya

"Az első edzésen volt néhány kanyarhibám, a másodikon azonban már jobban ment a csúszás, ugyanakkor a videós elemzésre még nem kerítettünk sort" - értékelt Miklós Edit, aki hozzátette, általában edzésről edzésre javít az idején. Szerinte ebből a szempontból jól jöhet számára, hogy két futamból áll majd a szombati lesiklás, mert így a két edzéssel együtt tulajdonképpen nem háromszor, hanem négyszer megy majd végig a pályán, és az utolsó lehet akár a legjobb csúszása.

Ezt a versenyt eredetileg St. Antonban rendezték volna, de a hóhiány miatt a nemzetközi szövetség (FIS) Zauchensee-nek adta a viadalt, ám a szintén kevés hó miatt itt rövidíteni kellett a pályán.

Miklós Edit az első tízben szeretne végezni Forrás: MTI/EPA/KEYSTONE/Gian Ehrenzeller

"Először síelek ilyen rövid pályán, ez főleg csütörtökön volt nagyon furcsa, egy percnél általában belejövünk a sízésbe, itt viszont 1 perc 6 másodperc után már célba is érünk" - mondta a 27 éves síző. "Nehéz megmondani, hogy személy szerint nekem ez jó, vagy rossz lesz-e, de tény, hogy minden versenyemen később szoktam belejönni. Szeretnék az első tízben zárni, az éremszerzést ugyanakkor kizártnak tartom."

Miklós Edit a zauchensee-i pálya alatt elhelyezkedő Altenmarktban szállt meg, vaxmestere péntek estére már elkészítette a másnapi lesiklásra a léceket, amelyekből több mint húsz áll a magyar síző rendelkezésére, igaz, ebben a szuperóriás-műlesiklásra, valamint az óriás-műlesiklásra alkalmas lécek is benne vannak.

Nagyon drága a profi felkészülés

"Természetesen van hova fejlődni, személyzeti bővítés terén például néha nem ártana, ha lenne egy orvosom, illetve az is sokat tudna segíteni, ha többet tudnék készülni Chilében vagy az Egyesült Államokban, de ezeken a helyszíneken drága a pályabérlés, és az útiköltség sem kevés" - mondta a tavalyi, St. Moritz-i lesikló vk-n - a magyar alpesi sízés történetének legjobb eredményét elérve - harmadik síző.

Miklós Edit elárulta, este még fejben "végigmegy" a pályán, s ugyanezt reggel is megteszi, majd felveszi a keresztfiától ajándékba kapott szerencsesapkáját, amely a szocsi olimpián elért hetedik helyezésekor is nála volt.

"A rajt előtt mindig arra koncentrálok, hogy mit kell jobban csinálnom a legutóbbi menethez képest, majd miután elindultam, csak a következő kapura figyelek, nem törődöm sem a későbbi kapukkal, sem azzal, amit már elhagytam" - nyilatkozta Miklós Edit, aki hozzátette, a verseny után ebéd, eredménytől függően díjkiosztó, majd kondicionáló edzés, vacsora és videós elemzés szerepel a napi rutinjában.

Miklós Edit minden idők legjobb magyar alpesi sí eredményét elérve a hetedik helyen végzett Szocsiban az olimpián Forrás: MTI/Illyés Tibor

Jó lenne, ha összejönne egy dobogó

A 2014-es szocsi játékok óta eltelt két évet értékelve a magyar síző azt mondta, elérte a kitűzött célokat, a tavalyi szezonban dobogóra állt a vk-sorozatban, illetve az első 25 között végzett lesiklásban, így indulhatott a sorozatot lezáró fináléban.

"Idén az első 15 között akarok végezni lesiklásban, s természetesen szeretnék újra felállni a dobogóra is az idény során" - fogalmazta meg elvárásait a most zajló szezonnal kapcsolatban Miklós Edit.

A tévé előtt is drukkolhatunk

A női alpesi vk-sorozatban legutóbb 14 évvel ezelőtt, a svédországi Aaréban volt arra példa, hogy kétfutamos lesikló versenyt rendeztek. Zauchensee-ben szombaton 9.30-kor rajtol el a lesiklás első futama, a másodikat 11.30-tól rendezik, amelyben már csak a legjobb harminc állhat rajthoz fordított sorrendben, azaz az elsőben leggyorsabb síző indul majd utolsóként. Vasárnap szuperóriás-műlesiklásra kerül sor, ugyancsak 11.30-tól.

Mind a szombati lesiklást, mind a vasárnapi szuperóriás-műlesiklást élőben közvetíti az M4 Sport.