A Zika-láztól is félhetnek az olimpia résztvevői

Zika-vírus, Zika-láz, moszkitó, olimpia, Rio 2016
A municipal agent sprays anti Zika mosquitos chimical product at the sambadrome in Rio de Janeiro, on January 26, 2016. Brazil is mobilizing more than 200,000 troops to go "house to house" in the battle against Zika-carrying mosquitoes, blamed for causing horrific birth defects in a major regional health scare, a report said Monday.
Vágólapra másolva!
Az Egészségügyi Világszervezet szerint Kanada és Chile kivételével az egész amerikai kontinensen végigsöpörhet a moszkitók által terjesztett Zika-vírus. Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke kijelentette, hogy a szervezet mindent megtesz a nyári ötkarikás játékok résztvevőinek egészségéért.

A német sportvezető elmondta, hogy a NOB még ezen a héten nyilvánosságra hozza a betegséggel és a védekezéssel kapcsolatos iránymutatásait a sportolók és a látogatók számára, illetve eljuttatja azt a nemzeti olimpiai bizottságokhoz. Számos országban már a közelmúltban figyelmeztették a sportolókat a vírus veszélyeire.

"Mindent megteszünk a sportolók és a látogatók egészségéért. Szoros kapcsolatban állunk az Egészségügyi Világszervezettel (WHO), valamint a szervezőbizottsággal és a brazil hatóságokkal" - mondta Athénban tett látogatásán Thomas Bach.

Thomas Bach Forrás: AFP/Richard A. Brooks

A riói szervezők szerint, mivel az olimpia augusztusi időpontja a helyi télre esik, a szárazabb és hűvösebb éghajlat jelentősen csökkenti majd a szúnyogok jelenlétét. Az olimpia és a paralimpia helyszínein naponta lesznek ellenőrzések, hogy megelőzzék a tócsák kialakulását, ezzel minimálisra csökkentsék a rovarok elszaporodásának kockázatát. Hozzátették: a Zika-láz kiemelt téma lesz a NOB következő ülésén, amelyre hétfőn és kedden kerül sor Lausanne-ban.

Vitalij Mutko orosz sportminiszter felhívta a figyelmet, hogy a sportolók különösen érzékenyek a fertőzőbetegségekre, mert a kemény edzésmunka gyengíti az immunrendszert. "Minden lehetséges óvintézkedést megteszünk" - mondta.

Ausztráliában azt tanácsolják a versenyzőknek, hogy viseljenek hosszú ujjú ruhát, kerüljék a pocsolyákat, az állóvizeket, a sűrű növényzetet, és ne hagyják nyitva az ajtókat, ablakokat, inkább használják a légkondicionálót.

Rióban beindult aszúnyogirtás Forrás: AFP/Christophe Simon

A Brit Olimpiai Bizottság szóvivője elmondta, hogy az orvosi csapatuk már felvette a kapcsolatot a trópusi betegségekkel foglalkozó londoni intézettel, annak érdekében, hogy a csapat tagjai a lehető legteljesebb egészségügyi felvilágosításban részesüljenek az utazás előtt.

A WHO hétfői közleménye szerint Kanada és Chile kivételével az egész amerikai kontinensen végigsöpörhet a moszkitók által terjesztett Zika-vírus. A brazil egészségügyi minisztérium novemberben megerősítette, hogy ez a vírus áll a magzatoknál egyre szaporodó mikrokefáliás, kóros kisfejűséggel járó elváltozások hátterében.