Vágólapra másolva!
Egy hete súlyos állapotban szállították kórházba Linda Haglundot, a svédek egykori fedett pályás Európa-bajnok sprinterét, akiről kiderült, tüdőrákban szenved. Szombaton hunyt el, három héttel férje halála után.

Három héttel férje, a 60 méteres síkfutás egykori világcsúcstartója, Houston McTear halála után elhunyt Linda Haglund, a svédek egykori klasszis atlétája.

Az 59 éves sztár egy hete lett rosszul otthonában, rohammentővel szállították kórházba, ahol azonnal az intenzív osztályra került. Kiderült, hogy diagnosztizálatlan tüdőrákja van, hat nappal később, november 21-én, szombaton tüdővérzésben meghalt. "Sajnos a keringése teljesen összeomlott" - idézte az Expressen testvérét, Jimmy Haglundot.

Öt Eb-érmet nyert Forrás: Wikipedia

Linda a nagy svéd generáció egyike volt, ugyancsak 1956-ban született, mint a kétszeres olimpiai bajnok alpesi síző Ingemar Stenmark, a 11-szeres Grand Slam-győztes teniszező Björn Borg, a háromszoros világbajnok birkózó Frank Andersson vagy a négyszeres olimpaii bajnok sífutó Thomas Wassberg.

15 évesen az Eb-n

Linda 13 évesen kezdett atletizálni, első komolyabb versenyén 12,7 másodpercet futott százon, nem véletlenül tartották a jövő nagy ígéretének.

15 évesen már részt vett az 1971-es helsinki Európa-bajnokságon

, egy évvel ott volt a müncheni olimpián, csak úgy, mint 1976-ban Montrealban és 1980-ban Moszkvában. Utóbbi versenyen érte el legjobb ötkarikás eredményét: 100-on a negyedik helyen zárt.

Öt Európa-bajnoki érmet gyűjtött: szabadtéren 1978-ban ezüstérmes lett 100-on, fedett pályán 60 méteren aranyat nyert 1976-ban, ezüstöt 1978-ban és 1980-ban, de 1981-ben 50 méteren is második lett.

Négy országos csúcsa még mindig él Forrás: Wikipedia

Azon kevés sprinterek egyike volt, aki le tudta győzni Evelyn Ashfordot: egy 1981-es berlini versenyen 11,06 alatt ért célba a négyszeres olimpiai bajnok amerikai, és a kétszeres világbajnok csehszlovák Jarmila Kratochvílova előtt. Zsenialitására jellemző, hogy

a mai napig ő tartja a svéd rekordot 50., 60, 100 és 200 méteren.

Két tabletta okozta bukását

Karrierje 1981-ben drámai fordulatot vett, amikor egy doppingvizsgálaton megbukott. Hiába hangoztatta ártatlanságát azzal, hogy edzőjétől kapott két tablettát, amelyekről azt hitte, hogy vitamin, és a hazai szövetségi hiába mentette fel, a nemzetközi 18 hónapos eltiltással sújtotta.

Linda Haglund (1956-2015) Forrás: Wikipedia

Megpróbálkozott ugyan a visszatéréssel, de sohasem tudott már olyan gyorsan futni, mint korábban. A csalás vádja mindig is árnyékként vetült rá, így visszavonult. Élete történetét 2013-ban írta meg önéletrajzi könyvében, amely a Linda utazása (Lindas Resa) címet kapta.