A Doppingellenes Ügynökség kirúgta az oroszokat

Nyikita Kamajev, az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) vezetője sajtótájékoztatót tart Moszkvában 2015. november 10-én, egy nappal azután, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) vizsgálóbizottsága az Orosz Atlétikai Szövetség és az ország
Moszkva, 2015. november 10. Nyikita Kamajev, az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) vezetője sajtótájékoztatót tart Moszkvában 2015. november 10-én, egy nappal azután, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) vizsgálóbizottsága az Orosz Atlétikai Szövetség és az ország atlétáinak eltiltását javasolta a 2014-ben kirobbant doppingbotrány miatt. (MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko)
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség egyhangú döntéssel felfüggesztette az Orosz Antidopping Csoport tagságát kötelezettség-teljesítés elmulasztása miatt.

A WADA azután foglalt így állást Colorado Springs-i éves közgyűlésén, hogy az orosz atlétikában kirobbant doppingbotrány hátterének felderítésére létrejött testület megállapítása szerint Oroszországban széleskörű, szisztematikus doppingolás zajlik.

Többek között minták tűntek el, eredményeket hamisítottak meg, és szakembereket, sportvezetőket, orvosokat vesztegettek meg. Emiatt múlt kedden a WADA felfüggesztette a moszkvai, korábban általa akkreditált laboratórium működését, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) pedig pénteken - a WADA javaslatára - az orosz sportági szövetség (VFLA) tagságát.

Nyikita Kamajev, az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) vezetője Forrás: MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko

Az IAAF döntése azt jelenti, hogy orosz atléták nem vehetnek részt nemzetközi versenyeken - így az olimpián sem - mindaddig, amíg az orosz sport-, illetve sportági vezetés meg nem teszi a szükséges lépéseket a helyzet megváltoztatására. Hazai versenyekre nem vonatkozik a tiltás.

A Nemzeti Doppingellenes Szervezetek Intézete (iNADO) hétfőn azt javasolta a WADA-nak, hogy az oroszországi doppingbotrány miatt az ország atlétái ne indulhassanak a jövő évi riói olimpián.