Doppingügye miatt veszélybe került a politikusi pályája

Marta Dominguez, Marta Domínguez, atlétika, dopping
Spain's Marta Dominguez celebrates after winning second place in the women's 3000m steeplechase final at the 2010 European Athletics Championships at the Olympic Stadium in Barcelona on July 30, 2010. AFP PHOTO / MIGUEL RIOPA
Vágólapra másolva!
A nemzetközi Sportdöntőbíróság csütörtökön megfosztotta Marta Domínguezt a női 3000 méteres akadályfutásban elért 2009-es világbajnoki címétől. Az utóbbi években politikusként dolgozó exsportoló neve azonnal lekerült a Néppárt választási listájáról.

A spanyol versenyzőt emellett három évre eltiltotta a CAS, a büntetés okaként a biológiai útlevelében talált rendellenességeket nevezte meg, amelyek doppingra utalnak.

Spanyol médiaértesülések szerint az atléta védelméül hozta fel a biológiai útlevél megbízhatóságával kapcsolatos kételyeket, valamint azt, hogy pajzsmirigy-túlműködése lehet a felelős minden felbukkanó anomáliáért.

Marta Domínguez ünnepel Forrás: AFP/Miguel Riopa

A 40 éves Domínguezt 2013-ban a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) a rendellenességek felfedezésekor - ideiglenesen - négy évre eltiltotta, majd megfellebbezte a CAS-nál a spanyol szövetség tavaly februári határozatát, amelyben minden vád alól felmentették az atlétát.

Az IAAF ideiglenes eltiltása, s fellebbezése összevonásra került a CAS-nál, így a két ügyben most ugyanazok a döntőbírák hoztak ítéletet.

Verseny közben Forrás: AFP/Franck Fife

Dominguez legnagyobb sikerét érte el a 2009-es világbajnokságon, amikor megnyerte a női 3000 méteres akadályfutást, ám azt megelőzően is a kontinens legjobb hosszútávfutói közé tartozott, 5000 méteren 2001-ben és 2003-ban vb-ezüstérmes volt, 2002-ben és 2006-ban pedig Európa-bajnok.

Dominguezről korábban kiderült, hogy összefüggésbe hozható a doppingdoktorként elhíresült spanyol Eufemiano Fuentesszel, aki kapcsolatban állt többek között világhírű kerékpárosokkal - Jan Ullrichhal, Ivan Bassóval, Oscar Sevillával, Alejandro Valverdével, Jörg Jakschéval -, valamint atlétákkal, labdarúgókkal és más sportolókkal is.

Marta Domínguez Forrás: AFP/Franck Fife

Az elmúlt években a spanyol Néppárt (Partido Popular) színeiben politizált, és a közelgő, december 20-i választásokon is szerepelt a párt listáján, azonban a doppingügy miatt törölték a nevét.