A hasmenés lehet a legnagyobb ellenség Rióban

Rio, 2016 olimpia, szennyezés
Dead fish float on the Marapendi lagoon on December 12, 2012 in the Barra da Tijuca area in Rio de Janeiro, Brazil, part of the Olympic belt where stadiums and the Olympic village will be built for the Brazil 2016 Olympic Games. Pollution is considered as the main cause of the 6th wave of fish mortality in the lagoon. AFP PHOTO/ANTONIO SCORZA
Vágólapra másolva!
Még a magyarok által hazahozott és itthon bevizsgált palackozott ásványvizet sem találták biztonságosan fogyaszthatónak, a nem olimpiai központban felszolgált marhahús pedig elképzelhető, hogy klenbuterollal fertőzött, derült ki azon a konferencián, amelyet a MOB és az Országos Sportegészségügyi Intézet szervezett a jövő évi, riói olimpiával kapcsolatban.

A sportolók felkészítésének sajátosságairól, az eddig megszerzett helyi tapasztalatokról, a riói társadalmi viszonyokról, a várható időjárási körülményekről, a fertőzések veszélyeiről, a javasolt oltásokról hallhattak tájékoztatást annak a konferenciának a résztvevői, amelyet a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és az Országos Sportegészségügyi Intézet (OSEI) szervezett a jövő évi nyári játékokkal kapcsolatban.

A Mi vár ránk Rióban? című, budapesti eseményen az érintett sportágak képviselői vettek részt több mint százan. Soós Ágnes, az OSEI főigazgató főorvosa köszöntőjében elmondta, hogy a 260 nappal az olimpia rajtja előtt rendezett konferencia egy sorozatnak csak az első része.

A riói Joao Havelange Stadion Forrás: AFP

Szakmai részleteket felvillantó előadás hangzott el Kovács Pétertől (OSEI) arról, hogy a változó körülmények hogyan befolyásolják a sportolók teljesítményét, illetve Radák Zsolttól (Testnevelési Egyetem) arról, hogy milyen edzésmódszerek állnak rendelkezésre a környezeti tényezők hatásának csökkentésére.

Kezelni kell a kavalkádhangulatot

Budavári Ágota főorvos a pszichés nehézségekről beszélt, többek között kiemelte: kezelni kell a kavalkádhangulatot, ugyanakkor figyelni kell arra, hogy a versenyzők ne aludják túl magukat, ne unatkozzanak az olimpiai faluban, próbálják magukat lefoglalni, adott esetben látogassanak el más sportágak versenyeire. Kitért az edzők és a sportolók viszonyára is, konkrét tanácsokkal szolgálva a szakvezetőknek.

Toman József, a kajak-kenu válogatott keretorvosa a szeptemberi előolimpián megszerzett tapasztalatokat osztotta meg a jelenlévőkkel. Az akklimatizációt illetően elmondta, hogy az érkezés utáni harmadik napon volt a mélypont, a 4-5. napra viszont már rendbe jöttek a versenyzők.

Arathat a hányás és hasmenés

Megemlítette, hogy vigyázni kell a nem olimpiai központban felszolgált marhahússal, mert az

klenbuterollal lehet fertőzött

, illetve még a palackos ásványvízzel is, mert azt, amelyet hazahoztak és itthon bevizsgáltak, nem találták biztonságosan fogyaszthatónak. A 32 fős küldöttségből öt esetben történt hányásos-hasmenéses megbetegedés, és az egy-két napos lefolyású volt.

Brazíliában óriási mértékű a környezetszennyezés Forrás: AFP

Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke a várható időjárással kapcsolatban tartott előadást, amelyből kiderült, hogy a riói átlaghőmérséklet és csapadékmennyiség augusztusban - az ottani télen - nagyjából hasonló, mint ugyanabban az időszakban Magyarországon, ugyanakkor kevesebbet süt a nap, a páratartalom viszont magasabb. Összegzésként azt mondta, a nappali időszakban nem lesz extrém megterhelés, az éjszakai melegek viszont gondot okozhatnak.

Fontosak az oltások

Osvald Ákos, a Szent László Kórház infektológusa leginkább arra hívta fel a figyelmet, hogy a szúnyogok ellen mindenképpen szükséges a védekezés, a legnagyobb esélye pedig annak van, hogy hasmenéses tünetei lesznek a kiutazónak, amit elsősorban folyadékpótlással lehet kezelni.

Ő is és Siska Ilona, a Nemzetközi Oltóközpont munkatársa is hangsúlyozta bizonyos oltások fontosságát. Mint mondták,

a hepatitis A, B, valamint tetanusz beadatása lenne a legfontosabb.

Rió veszélyes város

Medveczky Iván, a Külgazdasági- és Külügyminisztérium Latin-Amerika főosztályának vezetője a helyi társadalmi viszonyokat ismertetve többek között arról beszélt, hogy a gazdasági fellendülés megtorpant Brazíliában, a szociális programok elvesztették gazdasági hátterüket, ami társadalmi elégedetlenséget szült.

A brazil rendőrség speciális egysége gyakorol a Maracana Stadionban Forrás: AFP

Emiatt voltak tüntetések a tavalyi labdarúgó-világbajnokság idején, s hasonlókra lehet számítani jövőre is. Többek között megemlítette, hogy 80-100 ezer magyar leszármazott él Brazíliában, ezek nagy része ugyan Sao Paulóban, de laknak Rióban is, így a kiutazó szurkolók mellett helyiek is drukkolnak majd a magyar versenyzőknek.

Felhívta a figyelmet, hogy a közbiztonság nem olyan, mint Európában, s Rio de Janeiro még latin-amerikai viszonylatban is nagyon veszélyes város, így példákat említve józan elővigyázatosságot javasolt azoknak, akik a hivatalos helyszíneken kívül is mozognak.