Újra gyömöszölheti egymást a két magyar birkózónő

Alena Filipava, Barka Emese, birkózás
Emese Barka (R) from Hungary fights with Alena Filipava from Belarus in the quarter-final women freestyle 55 kg category during Wrestling European Championship on April 3, 2009 in Vilnius. AFP PHOTO / JANEK SKARZYNSKI
Vágólapra másolva!
Ünnepélyes műsorral körített sportágtörténeti eseményt rendez a Magyar Birkózó Szövetség szerdán estre 17 órától a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban: a csapatbajnoki finálé mindent eldöntő visszavágója mellett olimpiai válogatót vív egymással két női klasszisunk, Sastin Marianna és Barka Emese.

A birkózás egyik legjelentősebb hazai megméretésének számít a csapatbajnoki sorozat. Az első osztályban október 7-én kezdődtek a csaták három csoportban, a kiírás szerint a körmérkőzések utáni elsők - a Csepel, az ESMTK és a Vasas - jutottak a hármas döntőbe.

Ennek első felvonásán, november 4-én az ESMTK pesterzsébeti otthonában, a Kruj Iván Sportcsarnokban méltó kulisszák között és nagyszerű hangulatban zajlottak a küzdelmek.

A Ferencváros mögött tavaly ezüstérmes ESMTK 29-1-re verte az egy éve harmadik Vasast, majd parázs csatában 16-14-re a Csepelt, amely szintén felülmúlta az angyalföldieket (22-10). A papírforma szerint tehát az erzsébetiek és a csepeliek között dől majd el az aranyérem sorsa, akik a siker érdekében újra bevetik kiváló ukrán és azeri légiósaikat.

Sastin Marianna Forrás: AFP

Sastin egyszer már nyert 2-1-re

A csapatmérkőzésekkel egy időben és helyszínen még egy komoly sportági esemény zajlik majd: a bakui Európai Játékokat idén megnyerő két női klasszisunk, a világbajnok Sastin Marianna és a vb-bronzérmes Barka Emese válogatózik egymással, hogy eldőljön, melyikük célozhatja meg 58 kilóban a riói olimpiát.

Ebben az évben már válogatóztak egyet egymással, akkor a világbajnokság 58 kg-os szereplése volt a tét, és Sastin összesítésben 2-1-re győzött. Most is két nyert mérkőzésre megy a küzdelem, amelyre az MBSZ a tétnek megfelelően a világ három legjobb bíróját hívta meg: honfitársunk, Péteri László 2014-ben, a horvát Davor Petanjek 2013-ban, a szlovén Sztaniszlav Sernek vezeti majd a mérkőzéseket.

Barka Emese szorításából nehéz kiszabadulni Forrás: AFP

"Jól sikerült a felkészülés, nem hátráltatott sérülés, itthon a Vasasban edzhettem két ukrán edzőpartnerrel" - nyilatkozta Sastin. "Tíz napot töltöttem Svédországban, a világ legjobbjaival, olimpiai kvótás svéd és török versenyzőkkel készültem, bizakodó vagyok" - mondta Barka.