Vágólapra másolva!
A pénteki, 129 halálos áldozattal járó párizsi terrortámadás után Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke úgy nyilatkozott, bízik a brazil rendfenntartókban, hogy megvédik a jövő évi riói olimpiát, és nem érzi úgy, hogy a merényletek hatással lehetnek a 2024-es játékok megrendezésére beadott francia pályázatra.

Bach hangsúlyozta, a NOB nem biztonsággal foglalkozó ügynökség, a biztonság megőrzése mindig a helyi rendőrség és rendfenntartó erők feladata, nekik kell együttműködniük nemzetközi szolgálatokkal. Bízik a brazilokban, akik együttműködnek a nemzetközi biztonsági szervezetekkel.

A NOB első embere kitért arra is, hogy szerinte a pénteki merényletek nincsenek hatással a 2024-es nyári olimpia megrendezésére vonatkozó párizsi kandidálásra. Kiemelte: az az olimpia kilenc év múlva esedékes, addig - reméli - a világ megváltozik, a politikusoknak pedig az a feladata, hogy választ adjanak a terrorizmusra.

Thomas Bach bizakodó Forrás: AFP

A francia fővárosban péntek éjszaka elkövetett és az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet által vállalt támadásokban legalább 129-en vesztették életüket, 352-en sebesültek meg.

A 2024-es olimpiáért Párizs mellett Budapest, Los Angeles, Hamburg és Róma verseng. A NOB 2017 szeptemberében, limai kongresszusán jelöli ki a rendezőt.