Kenyát is beszippantotta az atlétikabotrány

Sebastian Coe, Lamine Diack, IAAf, atlétika
IAAF president Lamine Diack (R) smiles next to IAAF vice-president and London's 2012 Chairman Sebastian Coe prior to a joint press conference of the Athletics' world ruling body IAAF and International Olympic Committee on August 14, 2009 in Berlin, on the sideline of the 2009 IAAF Athletics World Championships which are taking place from August 16 to August 23. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
Vágólapra másolva!
A Kenyai Atlétikai Szövetség elnökét, alelnökét és egy harmadik tagot korrupció gyanújával hallgatta ki a kenyai rendőrség. Ugyanakkor az orosz szövetség ügyvezetője szerint a nemzetközi szövetség azért függesztette fel a VFLA tagságát, hogy elterelje a saját hibáiról a figyelmet.

Az IAAF vasárnap elismerte, hogy a kenyai szövetség elnökét, Isaiah Kiplagatot, David Okeyo alelnököt, valamint egy harmadik hivatalnokot kihallgatták hazájukban, mivel a kenyai válogatott szponzorának, a Nike-nak a 700 ezer dolláros összegével egyelőre nem tudnak elszámolni. Az IAAF-re azért vet rossz fényt az ügy, mert Okeyo a nemzetközi szervezet vezető testületének is a tagja.

Ráadásul az IAAF korábbi elnöke, Lamine Diack ellen Franciaországban indult nyomozás, mert

a gyanú szerint segített eltitkolni az oroszok doppingügyeit.

A nemzetközi szövetség pénteken meghatározatlan időre felfüggesztette az orosz szövetség tagságát. Az eltiltást a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) javasolta még hétfőn az IAAF-nek, mivel vizsgálata során arra a megállapításra jutott, hogy Oroszországban széles körű, szisztematikus doppingolás zajlik.

Lamine Diack egykori elnök Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

A felfüggesztéssel kapcsolatban a VFLA ügyvezetője, Vagyim Zelicsenok úgy fogalmazott, hogy a lépéssel az IAAF a saját hibáiról szeretné elterelni a figyelmet. Ugyanis a WADA-jelentésben nem csak az oroszokat marasztalják el, hanem az IAAF-et is. "A világ atlétikájának nem Oroszország a fő problémája. Igen, vannak problémák, nem cáfoljuk, de az orosz problémák nem Oroszországban kezdődtek" - mondta Zelicsenok.