Vágólapra másolva!
Sorozatban harmadszor lett aranyérmes egyéni összetettben az amerikai Simone Biles a glasgow-i torna-világbajnokságon. Ez a bravúr előtte eddig egyetlen női tornásznak sem sikerült. Makra Noémi a 21. helyen végzett a 24-es csütörtök esti döntőben. Az ezüstérem a szintén amerikai, olimpiai bajnok Gabrielle Douglasnak jutott, míg a román Larisa Iordache lett a harmadik.

Az 1997. március 14-én született, azaz mindössze 18 éves ohiói tornászlány csupán három éve mutatkozott be a profik között, de máris minden idők legeredményesebb amerikai tornásza.

Eddig 11 érmet, közte nyolc aranyat szerzett, egyéni összetettben nem talált legyőzőre sem Antwerpenben (2013), sem Nanningban (2014), sem most Glasgowban.

Nyolcadik vb-aranyát nyerte Forrás: AFP/Ben Stansall

Csak Horkina tudott triplázni

Ő az első afroamerikai tornász, aki egyéni összetettben világbajnoki címet szerzett, és az első a világon, aki zsinórban három vb-aranyat tudott nyerni.

Rajta kívül ebben a műfajban csak Szvetlana Horkinának van három aranya (1997, 2001, 2003), a legendás tornászok közül Larissza Latinyina, Ljudmila Turiscseva vagy Shannon Miller is csak duplázni tudott.

Simone Biles Forrás: Houston Chronicle

Makra elégedett

Makra számára a nyitó szer a gerenda volt, amelyről már az első elemnél leesett. A viadal után elmondta: nem tudja a rontás okát, mert az edzéseken és a melegítés során is jól ment neki.

"Ekkor már biztossá vált, nem tudom megvalósítani kitűzött célomat, az álmomat, hogy a tizedik hely környékén végezzek. Ennek ellenére összeszedtem magam, és a többi szer jobban sikerült, mint a selejtezőben, ezt a pontszámok is tükrözik" - fogalmazott.

Makra Noémi Forrás: AFP/Natalia Kolesnikova

Hozzátette: ha nem esik le, és emiatt 1 ponttal többet kap gyakorlatára, akkor éppen a tizedik lett volna.

hiszen három héttel ezelőtt még nem is gondoltam volna, hogy mind a négy szeren el tudok indulni" - mondta Makra.

Eredmények, női egyéni összetett

1. Simone Biles (Egyesült Államok) 60,399 pont
2. Gabrielle Douglas (Egyesült Államok) 59,316
3. Larisa Iordache (Románia) 59,107
...21. Makra Noémi 54,865