Vágólapra másolva!
A sikertelen világbajnoki szereplés után a Magyar Birkózó Szövetség elnöksége szerdai ülésén úgy döntött, hogy mindhárom szakág élén változtat, így kötöttfogásban Sike András, szabadfogásban Ritter Árpád, míg a nőknél az eddigi szabadfogású kapitány, Gulyás István veszi át az irányítást.

A szövetség vezetői értékelték a Las Vegas-i olimpiai kvalifikációs világbajnokságot, de miután minden feltétel (külföldi edzőtáborok, dietetikus, pszichológus, orvosi háttér, akklimatizáció) adott volt a megfelelő szerepléshez, a korábban jól működő szakmai stábok összetétele pedig nem változott, nem talált magyarázatot a sikertelenségre.

Az elnökség tagjai miután megvizsgálták a szakágvezetők értékelését, konszenzusra jutottak abban, hogy szakmai és személyi változások szükségesek a jó olimpiai szereplés érdekében.

Sike András Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A kötöttfogásúaknál Struhács Györgyöt a junior válogatottban már eredményes munkát végzett, szöuli olimpiai bajnok Sike András váltja. A szabadfogásúaknál a változás kisebb, hiszen az eddigi másodedző Ritter Árpád mellett mentorként, segítőként marad a csapatnál Gulyás István, akinek ugyanakkor a jövőben nagy energiákat kell majd fektetnie a női válogatott vezetésébe is, amit Wöller Ákostól vesz át.

Bacsa Péter, az MBSZ ügyvezető alelnöke hangsúlyozta, az elnökség tagjai egyetértenek abban, hogy az előzetesen kitűzött hat olimpiai kvóta és Rióban az egy-két érmes helyezés tartható cél, ám a sikeres szerepléshez szükség volt a változtatásokra.

A távolabbi jövőt tekintve pedig biztató, hogy soha annyi érmet (huszonhármat) nem harcoltak ki a magyar birkózók a korosztályos világversenyeken, mint az idén.