A nápolyi maffia intézhette el Marco Pantanit

Marco Pantani olasz kerékpáros
(FILES) This file picture taken on August 1, 1998 shows Marco Pantani on the podium of the 20th stage of the Tour de France in Le Creusot, central France. Former Tour de France winner Marco Pantani was found dead on Februray 14, 2004 in the Italian seaside resort of Rimini. Ten year's after, Rimini's prosecutor reopened an inquiry on the death of Marco Pantani, to determine if the overdose of cocaine that killed the cyclist had been inflicted by a third party, Italian media revealed on August 2, 2014. AFP PHOTO / JOEL SAGET
Vágólapra másolva!
A Gazzetta dello Sport szerint új bizonyíték került elő Marco Pantani 1999-es, Giro d’Italiáról való kizárásának ügyében, a rendőrség már nyomoz az azóta elhunyt kerékpározó doppingügyének hátterében álló nápolyi maffia után. 

Renato Vallanzasca már 2004-ben megírta könyvében, hogy Marco Pantanit ártatlanul zárták ki a 99-es Giróról. Az elhunyt sztárnak szerinte manipulálták a vizeletmintáját, amire azért volt szükség, mert a Camorra (a nápolyi maffia) nem rá fogadott az olasz országúti körversenyen.

Vallanzascát tanúként hallgatták ki a Pantani halálának körülményeit vizsgáló nyomozásban, akkor azt vallotta,

a Camorra három tagjától is megkapta a tippet, hogy „ne fogadjon Pantanira, mert nem jut el Milánóba”.

Az ügyben nem találtak bizonyítékot a rendőrök, ám most új fejlemény állt elő.

Elszólta magát az egyik maffiózó

Egy másik ügyben folyó nyomozás miatt elrendelt lehallgatás során a Vallanzasca által megnevezett három maffiatag egyike azt mondja, „hát persze, hogy igaz Vallanzasca sztorija. Azt hittem, becsületes ember, erre ez a rohadék köpött a zsaruknak”. A Gazzetta szerint a rendőrök újra begyűjtik az érintetteket, és új nyomozásba kezdenek az ügyben.

Pantani 1998-ban, egy Tour-szakaszgyőzelem után Forrás: AFP/Joel Saget

Pantani 2004 februárjában bekövetkezett halálát a hivatalos verzió szerint kokaintúladagolás okozta, a gyilkosság a nyomozók szerint kizárható, ahogy az a vizsgálat is eredménytelenül zárult, amiben Vallanzasca vádjainak jártak utána. A 2014-ben lezárt nyomozás nem találta nyomát annak, hogy manipulálták volna Pantani vér- és vizeletmintáit, EPO használatára utaló jelet azonban bőségesen.