Vágólapra másolva!
Feladta a küzdelmet Kuriki Nobukazu japán hegymászó, aki elsőként hódította volna meg a Mount Everestet a 16 halálos áldozatot követelő áprilisi földrengés óta. Ezzel idén - évtizedek óta először - senki nem mászott fel a világ legmagasabb hegycsúcsára.

A 33 éves alpinista vasárnap reggel Facebook-oldalán számolt be arról, hogy noha már 7700 méter fölött járt, a nagy hó miatt kénytelen volt a visszafordulás mellett dönteni, mert világossá vált számára, hogy ha folytatja a mászást, nem fog élve visszatérni. "Minden erőmet összeszedtem, de túlságosan lassan haladtam előre a mély, nagyon mély hóban. Beláttam, hogy ha folytatom, nem leszek képes élve visszajönni, ezért a leereszkedés mellett döntöttem" - írta.

Kuriki, aki már megmászta hat kontinens legmagasabb hegycsúcsát, ötödik alkalommal próbálkozott a 8848 méteres Mount Everest, más néven Csomolungma meghódításával. Kudarca egyben azt is jelent, hogy évtizedek óta először megmászatlan marad 2015-ben a világ legmagasabb hegycsúcsa.

Nem hisznek a kínai nőnek

A tragédia sújtotta tavaszi szezonban egyetlen hegymászónak, egy kínai nőnek sikerült feljutnia a csúcsra, de az ő teljesítményét vitatják, mert a szabályok ellenére helikoptert használt az alaptábor fölötti magasságokban is.

Hja, hát a filmben könnyű. Vagyis ott sem. Forrás: UIP Dunafilm

Kuriki, akinek kilenc ujja lefagyott egy a Mount Everest meghódítására tett korábbi kísérlete közben, oxigénpalack nélkül akart feljutni a csúcsra. A nepáli hatóságok lefújták a tavaszi mászószezont, mivel április 25-én erős földrengés rázkódtatta meg a Himaláját, és a rengés keltette lavina elpusztította a nepáli oldalon lévő alaptábor jó részét, maga alá temetve 16 serpát. Az őszi szezon hagyományosan nehezebbnek számít a tavaszinál, és a legtöbb alpinista kerüli is ezt az időszakot.

A japán hegymászó kudarca rosszul érinti a nepáli hatóságokat is, amelyek abban bíztak, hogy Kuriki sikere segít talpra állítani az ország idegenforgalmát.